ßßß Cookit - przepis na Puszysty sernik z czekoladą i Baileys

Puszysty sernik z czekoladą i Baileys

nazwa

Wykonanie

Banalny wręcz w wykonaniu i nie wymagający pieczenia. Zaskakuje lekkością i puszystą konsystencją, a dodatek likieru sprawia, że jego smak jest miłą niespodzianką.
Składniki:
(na tortownicę o średnicy 28cm)
spód:
180g zmielonych herbatników
90g stopionego masła
2 łyżeczki cukru pudru
2 łyżeczki kakao
łyżeczka kawy rozpuszczalnej
masa:
1kg sera twarogowego o temperaturze pokojowej
350ml śmietany kremówki
150ml + 50ml likieru Baileys
½-3/4 szklanki cukru (w zależności jak kwaśny jest ser)
100g gorzkiej czekolady
3 łyżeczki żelatyny
Przygotowanie:
Wszystkie składniki spodu dokładnie mieszamy. Masę wykładamy do tortownicy (28cm średnicy), dociskamy i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szklanki wrzątku i odstawiamy do wystudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywno. Czekoladę topimy na parze i odstawiamy do ostygnięcia.
Ser miksujemy z cukrem pudrem, a kiedy masa będzie jednolita dolewamy 150ml likieru, a następnie wystudzoną żelatynę. Chwile miksujemy. Do masy serowej dodajemy ubita kremówkę i bardzo delikatnie mieszamy do połączenia się składników. ¾ masy serowej wylewamy na spód. Resztę mieszamy trzepaczką ze stopiona czekoladą i 50ml likieru. Masę czekoladową nakładamy na wierzch i widelcem robimy esy-floresy. Sernik wstawiamy na minimum 10h do lodówki.
Źródło:http://pyrynagaz.blogspot.com/2016/01/puszysty-sernik-z-czekolada-i-baileys.html