Wykonanie
Banalny wręcz w wykonaniu i nie wymagający pieczenia. Zaskakuje lekkością i puszystą konsystencją, a dodatek
likieru sprawia, że jego smak jest miłą niespodzianką.
Składniki:(na tortownicę o średnicy 28cm)spód:180g zmielonych
herbatników90g stopionego
masła2 łyżeczki
cukru pudru2 łyżeczki
kakaołyżeczka
kawy rozpuszczalnejmasa:1kg
sera twarogowego o temperaturze pokojowej350ml
śmietany kremówki150ml + 50ml
likieru Baileys½-3/4 szklanki
cukru (w zależności jak kwaśny jest
ser)100g
gorzkiej czekolady3 łyżeczki
żelatynyPrzygotowanie:Wszystkie składniki
spodu dokładnie mieszamy. Masę wykładamy do tortownicy (28cm średnicy), dociskamy i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szklanki wrzątku i odstawiamy do wystudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywno.
Czekoladę topimy na parze i odstawiamy do ostygnięcia.
Ser miksujemy z
cukrem pudrem, a kiedy masa będzie jednolita dolewamy 150ml
likieru, a następnie wystudzoną
żelatynę. Chwile miksujemy. Do masy serowej dodajemy ubita kremówkę i bardzo delikatnie mieszamy do połączenia się składników. ¾ masy serowej wylewamy na spód. Resztę mieszamy trzepaczką ze stopiona
czekoladą i 50ml
likieru. Masę
czekoladową nakładamy na wierzch i widelcem robimy esy-floresy. Sernik wstawiamy na minimum 10h do lodówki.