Wykonanie
Bajaderki na
jabłku, pumperniklu i
czekoladzie. Skąpane
chałwowym mlekiem. Pychotka!Składniki (ok. 6 bajaderek)· 200 g
czekolady u mnie -
mleczna z nadzieniem karmelowym i kawałkami prażonej solonej
kukurydzy· 2
jabłka· szczypta
cynamonu· 2 kromki (100 g) pumperniklu pełnoziarnistego· 2 garście
płatków owsianych· garść pestek
słonecznika uprażonych na suchej patelni· wafelek w białej
czekoladzie· opcjonalnie - ok. 6 nadziewanych pralinek· 2 szklanki
mleka- po 1 naporcję· 100 g
chałwy waniliowej· łyżeczka ekstraktu
waniliowego·
kakaoJabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Delikatnie odciskamy z nadmiaru soku (sok przelewamy do szklanki i podajemy z gotowym śniadaniem).
Jabłka przekładamy do garnka i przesmażamy do momentu, aż odparuje nadmiar płynu.
Jabłka doprawiamy
cynamonem. Do gorących
jabłek łamiemy
czekoladę. Gotujemy z
jabłkami na najmniejszym ogniu, aż
czekolada się rozpuści i uzyskamy jednolitą masę. Do masy dodajemy pokrojone w drobną kostkę kromki pumperniklu i jeszcze chwilkę całość gotujemy dokładnie mieszając. Masę ściągamy z ognia i lekko studzimy. Do lekko przestudzonej masy dodajemy
płatki owsiane i
słonecznik. Całość dokładnie mieszamy.Formowanie kulek
śniadaniowych- bierzemy łyżkę masy i albo otulamy nią 1 pralinkę (w
sumie będziemy potrzebowali tyle pralinek ile zrobimy kulek- ok. 6 - pralinki ), albo od razu formujemy bajaderki.
Wafelka w białej
czekoladzie drobno siekamy do uzyskania kruszonki. W tak przygotowanej panierce obtaczamy każdą kulkę. Kulki możemy również panierować w
kakao.Pokruszoną
chałwę zalewamy
mlekiem. Dodajemy ekstrakt
waniliowy.
Mleko z ekstraktem
waniliowym i pokruszoną
chałwą zagotowujemy (musimy uzyskać gładką, jednolitą masę). Całość spieniamy (za pomocą specjalnego ręcznego spieniacza- jeśli nie mamy ten etap możemy pominąć).
Chałwowo-
mleczną zupę wylewamy na talerz. Pośrodku układamy
jabłkowe kulki. Smacznego!