ßßß Cookit - przepis na Nocna owsianka z dynią i jabłkiem

Nocna owsianka z dynią i jabłkiem

nazwa

Wykonanie

W przerwie pomiędzy lepieniem pierogów i wykrawaniem pierniczków mam dla Was smaczną propozycję na śniadanie. W tym przypadku nie musicie martwić się brakiem czasu, gdy wstajecie wcześnie rano. Całą owsiankę przygotowuje się wieczorem, a rano wystarczy wyjąć ją z lodówki i cieszyć się sycącym posiłkiem. Nocna owsianka to także świetny sposób na zagospodarowanie słoiczka po niedawno skończonym maśle orzechowym lub czekoladowym. Resztki kremu na ściankach słoiczka świetnie uzupełnią jej smak. :)
Składniki:
6 łyżek stołowych płatków owsianych
300 ml mleka + o drobina do rozpuszczenia budyniu
1 i ½ łyżki stołowej brązowego cukru
2 łyżki stołowe puree z dyni
2 łyżeczki budyniu waniliowego
½ łyżeczki cynamonu
kilka plasterków jabłka
dodatkowo:
1 słoiczek po maśle orzechowym (nieumyty)
Przygotowanie:
Mleko podgrzewamy z płatkami owsianymi i gotujemy do zgęstnienia. Budyń rozpuszczamy w kilku łyżkach mleka. Do płatków owsianych dodajemy cukier, cynamon oraz puree z dyni. Dokładnie mieszamy. Kiedy całość się zagotuje, dodajemy budyń i ponownie mieszamy. Grzejemy jeszcze przez chwilę, aby wszystkie składniki się połączyły. Owsiankę przekładamy do słoiczka po maśle orzechowym. Odstawiamy na noc do lodówki. Podajemy z plasterkami jabłka.
Smacznego!
Źródło:http://www.smakiempisany.pl/2014/12/nocna-owsianka-z-dynia-i-jabkiem.html