Wykonanie
Na zimowe poranki najlepsze owsianki! Takim okrzykiem obudziła nas dzisiaj Mała I. Nie było rady- musiałam wstać o nieludzkiej
porze (przed 8!), bo przecież obiecałam, że rano razem zrobimy owsiankę. Spojrzałam na śnieg padający za oknem i stwierdziłam, że karmelizowane
jabłka będą idealnym dodatkiem, do naszej dzisiejszej owsianki. Zabrałyśmy się z Małą I za obieranie i krojenie
jabłek, i parę chwil później aromat
cynamonu dotarł do
Koperkowego Męża. Gdy wstał, czekała już na niego Owsianka z
jabłkiem i
cynamonem .
Składniki:2 szklanki
płatków owsianych górskich2 szklanki
mleka3/4 szklanki
wody3 łyżki
brązowego cukru2
jabłka1 łyżka
masła klarowanegoszczypta
soli2 łyżeczki
cynamonu + trochę do posypaniaWykonanie:
Płatki owsiane wsypujemy do garnuszka, zalewamy
mlekiem i
wodą, dodajemy
sól, mieszamy i gotujemy na niewielkim ogniu przez 15-20 minut, mieszając od czasu do czasu.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię z roztopionym
masłem, smażymy przez chwilę, posypujemy 2 łyżkami
cukru i ciągle mieszając smażymy jakieś 10 minut na niedużym ogniu.Do ugotowanej owsianki wsypujemy łyżkę
cukru i 2 łyżeczki
cynamonu, dokładnie mieszamy.Nakładamy owsiankę do talerzy, dodajemy
jabłka i całość posypujemy jeszcze
cynamonem.