Wykonanie
Ostatnio opublikowałam przepis na chapati, czyli płaskie
chlebki, które podaje się do aromatycznych dań kuchni indyjskiej. Dziś szybka, zdrowa, szpinakowa potrawka z tej części świata. Można ją przyrządzić z
mięsem,
rybą lub w wersji wegetariańskiej. Ja prezentuję swoją wersję tego dania, tym razem z
kurczakiem. Jest pyszna z
ryżem basmati i indyjskim
pieczywem. Smacznego:)Polecam tez inne dania kuchni indyjskiej:) dla 2-3 osób:podwójna
pierś kurczaka,450 g
mrożonego szpinaku,duża
cebula,3-4 ząbki
czosnku,ok. 1/3 szklanki
śmietanki kremówki,opcjonalnie duży
pomidor,
przyprawy do smaku:
sól,
pieprz,
imbir (u mnie ok. łyżeczki), ostra papryka/chili (u mnie ok. łyżeczki, może być mniej),
kurkuma (ok. łyżeczki),
kolendra (rozgnieciona, ok. 1/2 łyżeczki), 2-3 rozgniecione
goździki, 2 rozgniecione ziarenka
ziela angielskiego, kumin (3/4 łyżeczki), szczypta
gałki muszkatołowejKurczaka,
cebulę i
pomidora pokroić w dużą kostkę,
czosnek drobno posiekać.
Mięso doprawić
solą i
pieprzem, usmażyć na małej ilości tłuszczu. Gdy będzie prawie gotowy, zdjąć z patelni, odłożyć. Na patelnię po
mięsie wrzucić
cebulę, zeszklić, dodać
czosnek i wszystkie
przyprawy. Wszystko wymieszać, po chwili dodać kawałki
pomidora, podlać odrobiną
wody i wrzucić
szpinak. Poczekać, aż
szpinak będzie prawie rozmrożony i wrzucić
mięso. Dusić całość do miękkości
mięsa i odparowania
wody. Dodać
śmietankę, krótko podgrzać. Podawać z
ryżem basmati i indyjskim
pieczywem.