ßßß Cookit - przepis na Wegetariańska potrawka z dynią piżmową w stylu Tex-Mex

Wegetariańska potrawka z dynią piżmową w stylu Tex-Mex

nazwa

Wykonanie

Mimo że uwielbiam pożywne mięsne gulasze, od czasu do czasu lubię przyrządzić coś lżejszego. Dzisiejsza potrawka nie zawiera ani grama mięsa, ale jest bardzo sycąca i naprawdę smaczna. Stanowi ciekawą alternatywę jako rozgrzewające, kolorowe, pełne zdrowia danie na sezon jesienno-zimowy. Smacznego:)
Zmodyfikowany przepis Laury Vitale
puszka czerwonej fasoli,
pół małej dyni piżmowej,
garść jarmużu lub szpinaku,
puszka pomidorów,
czerwona papryka,
marchewka,
ew. ćwierć małego selera,
duża cebula,
2-3 ząbki czosnku,
ok. szklanki bulionu jarzynowego, ew. wody,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, chili, kumin (ok 1/2 łyżeczki), słodka papryka (ok. 1/2 łyżeczki), oregano (ok. łyżeczki), granulowany czosnek (1/2 łyżeczki),
kilka łyżek natki pietruszki,
komosa ryżowa do podania z potrawką (u mnie ekologiczna komosa od Symbio)
Dynię, marchew, paprykę i seler pokroić w duża kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Warzywa smażyć na małej ilości tłuszczu ok. 5-7 minut (czosnek wrzucić na końcu). Zalać całość pomidorami wraz z zalewą, doprawić i dusić całość około 30 minut, aż warzywa będą miękkie i sos zgęstnieje ( w trakcie duszenia dolewać płyn w postaci bulionu lub wody, gdyby sos za szybko gęstniał). Pod koniec duszenia wrzucić fasolę i jarmuż, gotować kilka minut, aż zielenina zmięknie. Dodać natkę pietruszki, podawać na ugotowanej komosie ryżowej.
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2015/11/wegetarianska-potrawka-z-dynia-pizmowa.html