Wykonanie
Mimo że uwielbiam pożywne
mięsne gulasze, od czasu do czasu lubię przyrządzić coś lżejszego. Dzisiejsza potrawka nie zawiera ani grama
mięsa, ale jest bardzo sycąca i naprawdę smaczna. Stanowi ciekawą alternatywę jako rozgrzewające, kolorowe, pełne zdrowia danie na sezon jesienno-zimowy. Smacznego:)Zmodyfikowany przepis Laury Vitalepuszka
czerwonej fasoli,pół małej dyni piżmowej,garść
jarmużu lub
szpinaku,puszka
pomidorów,
czerwona papryka,
marchewka,ew. ćwierć małego
selera,duża
cebula,2-3 ząbki
czosnku,ok. szklanki
bulionu jarzynowego, ew.
wody,
przyprawy do smaku:
sól,
pieprz,
chili, kumin (ok 1/2 łyżeczki),
słodka papryka (ok. 1/2 łyżeczki),
oregano (ok. łyżeczki), granulowany
czosnek (1/2 łyżeczki),kilka łyżek
natki pietruszki,komosa ryżowa do podania z potrawką (u mnie ekologiczna komosa od Symbio)
Dynię,
marchew,
paprykę i
seler pokroić w duża kostkę.
Cebulę i
czosnek drobno posiekać. Warzywa smażyć na małej ilości tłuszczu ok. 5-7 minut (
czosnek wrzucić na końcu). Zalać całość
pomidorami wraz z zalewą, doprawić i dusić całość około 30 minut, aż warzywa będą miękkie i sos zgęstnieje ( w trakcie duszenia dolewać płyn w postaci
bulionu lub
wody, gdyby sos za szybko gęstniał). Pod koniec duszenia wrzucić
fasolę i
jarmuż, gotować kilka minut, aż
zielenina zmięknie. Dodać
natkę pietruszki, podawać na ugotowanej komosie ryżowej.