Wykonanie
Często w pośpiechu wybieramy gotowe dania na patelnię, a przecież przygotowanie własnej potrawy nie zajmuje aż tyle czasu. No i można wrzucić na patelnie to, na co ma się ochotę.Dziś mały eksperyment- bałam się jaki efekt smakowy da połączenie
fasoli,
szpinaku i
pomidorów, jednak wyszło pysznie!
Składniki:1
pierś z kurczaka1 mała
cukinia1
cebulaczerwona fasola konserwowa 125g
szpinak 100g1
czerwona papryka2 duże
pomidory (najlepiej dojrzałe)1 ząbek
czosnkuprzyprawy :
sól morka,
pieprz,
bazylia,
oreganoPrzygotowanie:
Pomidory zetrzeć na tarce na dużym oczku, pół
cebuli obrać i zetrzeć na tarce na małym oczku.Do
cebuli i
pomidorów dodać do smaku
bazylii,
oregano,
soli i
pieprzu.Smażyć na patelni, aż
woda odparuje- tak by powstała konsystencja sosu.
Paprykę, drugą połowę
cebuli i
cukinię pokroić w kostkę (ja
cukinię pokroiłam w "półtalarki", jednak nie ma to znaczenia).
Czosnek przecisnąć przez praskę.
Szpinak podsmażyć na patelni razem z pokrojoną
cebulką i
czosnkiem.Na oddzielnej patelni (dużej!) smażyć na odrobinie
oleju pokrojoną w kostkę
pierś kurczaka oraz
paprykę i
cukinię.Gdy
mięso z warzywami będzie już gotowe, dodać
szpinak i odsączoną
fasolkę. Po chwili dolać sos i smażyć razem na małym ogniu przez ok 5 minut.