Wykonanie
Nie mniej ważna, a może nawet ważniejsza od schudnięcia jest trwała stabilizacja obniżonej masy ciała. Proces ten po tygodniowym odchudzaniu i obniżeniu wagi o 1/2 kg może trwać 6 tygodni. Proces ten powinien odbywać się powoli stopniowo zwiększoną ilością pokarmu dostarczoną w ciągu doby.Schudniecie oznacza pozbycie się nadmiaru nagromadzanych w obrębie komórek tłuszczowych (adypocytów) tłuszczów, głownie 99% trójglicerydów. Około 95% zasobów tłuszczowych znajduje się obrębie
tkanki tłuszczowej.Efektem prawidłowego odchudzania powinno być zmniejszenie masy tłuszczowej, a tylko w minimalnym stopniu masy chudej (mięśnie,kościec,narządy wewnętrzne), sprzyja temu odpowiednio zbilansowana dieta.Tycie w 90% to przyrost masy tłuszczowej i 10%
wody. Po schudnięciu zmniejsza się ilość tłuszczu, ale pozostaje ta sama ilość komórek,w których tłuszcz się gromadzi. Niedojrzale adypocyty łatwiej czerpią zapasy z dostarczanego pożywienia, co prowadzi do rozrostu
tkanki tłuszczowej. Łatwość magazynowania energii przy spowolnieniu jej wydatowania i wzrastającej podaży po schudnięciu jest przyczyną efektu jo-jo . Ta pułapka energetyczna nakazuje bardzo rozważnie diety w połączeniu z większa aktywnością fizyczną.Po zakończeniu diety odchudzającej przez pierwsze dwa tygodnie, co tydzień zwiększamy wartość energetyczną diety 0 100Kcal. Stopniowo rozszerzamy grupę węglowodanów np dodajemy
owoce, a następnie grupę
białek ( białe
mięsa,
nabiał). Kolejne dwa tygodnie to rozszerzenie diety o 200Kcal. na tym etapie należy zwiększyć ilość węglowodanów np
pieczywa razowego,
owoców i warzyw w tym
ziemniaków, które powinny stanowić 30-40% kaloryczności diety. Tłuszcze powinny pokrywać 20% energii 5-10g
masła i półtłuste
przetwory mleczne-
białe sery. W czasie stabilizacji należy pamiętać o kontroli wagi i wymiarów przynajmniej raz na tydzień. Więcej informacji na temat stabilizacji diety pojawi się w kolejnych postach.
W niedzielę w moich okolicach odbywały się Ogólnopolskie Targi
Papryki, zawsze na nich jestem, dlatego
papryki u mnie dostatek. Przygotowałam bardzo dietetyczne pyszne danie z woka. Leczo
paprykowe z
piersią kurczaka, robi się szybko jest zdrowe i dietetyczne. W daniu zostały zamknięte wszystkie smaki lata. Leczo zaspokoi nie jednego smakosza smaków lata
składniki1pojedyńcza
pierś z kurczaka1
papryka czerwona1
papryka żółta1/2 szt
cebuli1/2 szkl
cukinii pokrojonej w kostkę3
pomidory1 ząbek
czosnkupieprz do smaku1 łyżeczka
oleju 3
liście lauroweulubione
zioła do smakuWykonanie
Pierś z kurczaka dokładnie myjemy, kroimy w cienkie paseczki.
Paprykę oczyszczamy,myjemy kroimy na paseczki.
Cebulę obieramy kroimy w piórka.
Pomidory sparzamy wrzątkiem zdejmujemy skórkę, kroimy na kawałki. Przed smażeniem musimy
mieć wszystkie składniki potrawy pokrojone, przygotowane do woka. Do woka wlewamy łyżeczkę
oleju rozgrzewamy następnie wkładamy po kolei wcześniej przygotowane składniki. Pokrojony
czosnek pokrojone pierś, chwile smażymy dodajemy
cebulę,
paprykę,
cukinie i pokrojone
pomidory,wlewamy około 1/2 szkl gorącej
wody. Doprawiamy do smaku
przyprawami.