ßßß Cookit - przepis na Intensywnie czekoladowe wegańskie ciasto z aksamitnym ganaszem. [Roślinożerca]

Intensywnie czekoladowe wegańskie ciasto z aksamitnym ganaszem. [Roślinożerca]

nazwa

Wykonanie

Jeśli śledzicie mnie już jakiś czas to wiecie na pewno, że uwielbiam roślinne przepisy. Uważam, że bez względu na to jak wygląda nasza dieta, nie należy się zamykać w schematach typu ,,nie ma ciasta bez jajek i obiadu bez mięsa'', bo omija nas cała masa genialnych smaków i doznań kulinarnych, których tradycyjne potrawy po prostu nie zapewnią. W serii Roślinożerca możecie spodziewać się przepysznych, aromatycznych i apetycznych dań skomponowanych bez udziału produktów odzwierzęcych. Niektóre będą zdrowsze i bardziej bogate w składniki odżywcze, inne (jak to ciasto ;)) bardziej rozpustne, wszystkie równie świetne. Mam nadzieję, że dzięki nim inaczej spojrzycie na kuchnię roślinną i być może zaczniecie eksperymentować ;)
Konsystencja tego ciasta jest trudna do opisania. Jest trochę zbyt lekkie na brownie i trochę zbyt ciężkie na biszkopt. Dzięki soli i kawie ma bardzo bogaty smak, który łagodzi słodka gwiazda wieczoru - rozpływający się w ustach ganasz na bazie mleka kokosowego. Dzięki właściwościom oleju kokosowego, który jest bardzo czuły na temperaturę i automatycznie topnieje w kontakcie z ciepłem, ta gęsta, kremowa polewa przypomina mi bardzo czekoladowe cukierki lodowe, które uwielbiałam jako dziecko. Jeśli tęsknicie za tym smakiem to marsz do kuchni ;) Moim zdaniem idealnie smakuje z kwaśnymi dodatkami np. ciepłą konfiturą z owoców leśnych, malin czy pomarańczy.
kalorie i makroskładniki dla 1 z 12 kawałków
Ciasto
mąka pszenna typ 500 [200 g / 1 i 1/3 szklanki]
kakao ciemne [70 g / 1/3 szklanki]
soda oczyszczona [1/3 łyżeczki]
sól [1/2 łyżeczki]
► ciepła woda [1/3 szklanki]
siemię lniane [20 g / 2 łyżki]
olej rzepakowy [70 g / 1/3 szklanki]
cukier trzcinowy [200 g / 1 szklanka]
kawa rozpuszczalna [1 łyżeczka]
Ganasz / Ganache
czekolada deserowa [200 g / 2 tabliczki]
mleko kokosowe [150 g / 15 łyżek]
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Do rozpuszczonej czekolady partiami wlewać mleko kokosowe i porządnie mieszać. Masa powinna mieć jednolity kolor.
Powstały ganasz odstawić, będzie potrzebny dopiero po upieczeniu spodu ciasta.
Siemię lniane zmielić w młynku do kawy, dodać 4 łyżki ciepłej wody, wymieszać i odstawić.
Do miski przesiać mąkę, kakao, sól i sodę.
W reszcie ciepłej wody częściowo rozpuścić cukier i kawę, mieszając energicznie przez ok. 2 minuty. Nie szkodzi, jeśli kryształki nie rozpuszczą się do końca, połączą się z resztą w czasie pieczenia.
Do suchych składników wlać wodę z cukrem, olej i mieszankę z siemienia. Wymieszać.
Rozprowadzić w blaszce/naczyniu do tarty, które jest wyłożone papierem do pieczenia. Ciasto nie powinno być lejące, tylko zbite. Aby ciasto było ułożone równą warstwą, można zwilżyć dłonie i w ten sposób pomóc sobie w rozpłaszczaniu go.
Piec w 175 stopniach przez ok. 15 min, do suchego patyczka.
Ciasto wystudzić całkowicie i obficie pokryć ganaszem. Do tej pory ,,polewa'' powinna już ładnie zgęstnieć.
Gotowe ciasto włożyć do lodówki na ok. godzinę, lub do momentu kiedy ganasz mocno zgęstnieje i da się go spokojnie kroić nożem.
Źródło:http://wilksyty.blogspot.com/2016/01/intensywnie-czekoladowe-weganskie.html