Wykonanie
Sernik na zimno jest mało skomplikowanym
ciastem.
Dziwne, że jeszcze nie ma go na blogu. Ten zrobiłem na szybko, wieczorem, żeby był na drugi dzień. Wyszedł bardzo dobry :)


Składniki :- 1 kg
twarogu mielonego ( użyłem gotowego ),- 400 g kremówki,- 2
galaretki wiśniowe,-
wiśnie drylowane,- 100 g
czekolady mlecznej lub gorzkiej,- 2 duże łyżki nutelli,- 2 łyżki
kakao zaparzonego małą ilością
wody ( do konsystencji pasty ),- 2 łyżki
żelatyny,-
cukier waniliowy.Wykonanie :
Galaretki rozpuścić w niepełnej szklance wrzątku i odstawić do wystudzenia.
Czekoladę rozpuścić w miseczce nad garnkiem z gorącą
wodą, wymieszać z nutellą.
Żelatynę zalać małą ilością zimnej
wody,a jak napęcznieje wstawić do większego naczynia z wrzątkiem i rozpuścić. Kremówkę z
cukrem waniliowym ubić na sztywno.
Twaróg podzielić na dwie części. Do jednej cały czas miksując dodać
czekoladę wymieszaną z nutellą,
kakao i rozpuszczoną, zimną
żelatynę. Na koniec delikatnie wymieszać z połową ubitej kremówki. Masę
serową wlać do tortownicy i wstawić do lodówki. Drugą część
twarogu zmiksować z rozpuszczonymi
galaretkami i
wiśniami oraz delikatnie wymieszać z resztą kremówki. Wylać na warstwę
czekoladową. Jeżeli ktoś lubi bardzo słodkie ciasta może dodać
cukru pudru. Najlepiej posmakować masy. Dla mnie bez sernik jest wystarczająco słodki. Wstawić do lodówki do stężenia.