ßßß Cookit - przepis na Cappucino

Cappucino

nazwa

Wykonanie

To ciasto robiłam po raz pierwszy.
Miałam wielką ochotę na kawowe ciacho a w moim tajnym zeszycie znalazłam własnie to, ciasto Cappucino.
Radzę Wam upiec biszkopt na standardowej, prostokątnej blaszce, bo dość spoto urośnie.
Potrzebujesz:
biszkopt:
5 jaj (oddzielnie żółtka i białka)
3/4 szkl mąki tortowej
3/4 szkl drobnego cukru
1/3 szkl kakao
50 g startej czekolady (najlepiej gorzkiej)
galaretka:
3 galaretki wiśniowe
wiśnie drylowane w kompocie
pianka cappucino
0,5l śmietanki 36%
1 paczka kawy cappucino czekoladowej
1 szklanka wrzątku
cukier waniliowy
2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szkl. gorącej wody
WYKONANIE:
Biszkopt : białka ubijamy aż masa będzie sprężysta i powoli dodajemy cukier. Gdy uzyskamy błyszczącą i jednolitą konsystencję powoli, po jednym wbijamy żółtka.
Mąkę i kakao przesiewamy a następnie delikatnie dodajemy do białek, razem ze startą czekoladą.
Gotową masę przekładamy na wysmarowaną tłuszczem blachę i pieczemy 35-40 min w temperaturze: 160 stopni. Biszkopt studzimy.
Galaretka: wiśnie odsączamy z soku
Sok przelewamy do dzbanka i dopełniamy do 1l . Całość gotujemy aż do wrzenia i rozpuszczamy w niej galaretki. Studzimy.
Na biszkopt kładziemy wiśnie, zalewamy stężoną galaretką i wkładamy do lodówki.
Pianka : ubijamy śmietanę na sztywno, Kawę rozpuszczamy w szklance wrzutka i studzimy. Zimną kawę ubijamy ze śmietaną. Na koniec dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę.
Wkładamy do lodówki na 10 min, a następnie zalewamy nią ciasto.
Warstwy ciasta:
biszkopt
wiśnie
galaretka
masa cappucino
Smacznego!
Pani M.
Źródło:http://kuchniabeznamiaru.blogspot.com/2015/02/cappucino.html