To ciasto robiłam po raz pierwszy.Miałam wielką ochotę na kawowe ciacho a w moim tajnym zeszycie znalazłam własnie to, ciasto Cappucino.Radzę Wam upiec biszkopt na standardowej, prostokątnej blaszce, bo dość spoto urośnie.Potrzebujesz:biszkopt:5 jaj (oddzielnie żółtka i białka)3/4 szkl mąki tortowej3/4 szkl drobnego cukru1/3 szkl kakao50 g startej czekolady (najlepiej gorzkiej)galaretka:3 galaretki wiśniowewiśnie drylowane w kompociepianka cappucino0,5l śmietanki 36%1 paczka kawy cappucino czekoladowej1 szklanka wrzątkucukier waniliowy2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szkl. gorącej wodyWYKONANIE:Biszkopt : białka ubijamy aż masa będzie sprężysta i powoli dodajemy cukier. Gdy uzyskamy błyszczącą i jednolitą konsystencję powoli, po jednym wbijamy żółtka.Mąkę i kakao przesiewamy a następnie delikatnie dodajemy do białek, razem ze startą czekoladą.Gotową masę przekładamy na wysmarowaną tłuszczem blachę i pieczemy 35-40 min w temperaturze: 160 stopni. Biszkopt studzimy.Galaretka: wiśnie odsączamy z sokuSok przelewamy do dzbanka i dopełniamy do 1l . Całość gotujemy aż do wrzenia i rozpuszczamy w niej galaretki. Studzimy.Na biszkopt kładziemy wiśnie, zalewamy stężoną galaretką i wkładamy do lodówki.Pianka : ubijamy śmietanę na sztywno, Kawę rozpuszczamy w szklance wrzutka i studzimy. Zimną kawę ubijamy ze śmietaną. Na koniec dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę.Wkładamy do lodówki na 10 min, a następnie zalewamy nią ciasto.Warstwy ciasta:biszkoptwiśniegalaretkamasa cappucinoSmacznego!Pani M.