ßßß Cookit - przepis na Mazurek wielkanocny wiśniowo-czekoladowy

Mazurek wielkanocny wiśniowo-czekoladowy

nazwa

Wykonanie

< Omlet biszkoptowy z bitą śmietaną i truskawkami
Czekoladowe bananki na patyczkach >
Mazurek wielkanocny wiśniowo-czekoladowy
Mazurek o kruchym maślanym spodzie, w środku masa owocowa zrobiona z sosu wiśniowego zagęszczonego, na wierzchu oblany dość grubą warstwą polewy czekoladowej na bazie masła, śmietanki i czekolady gorzkiej. Wierzch udekorowany kolorowymi jajeczkami marcepanowymi.
Składniki na ciasto kruche maślane:
kostka masła 250 gr
400 gr mąki
150 gr cukru pudru
4 żółtka
2 łyżeczki proszku do piecz.
Wykonanie ciasta:
Masło o temp.pokojowej zmiksować razem z cukrem pudrem na gładką masę, po czym dodawać kolejno po jednym żółtku, miksować. Wyjąć masę na stolnicę, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia- zagniatać kruche ciasto na jednolitą masę. Zawinąć ciasto w folię spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę.
Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować bezpośrednio na rozłożonym papierze do pieczenia. Rozwałkowany placek przyciąć do wymiarów formy do pieczenia. Z pozostałości uformować długie wałeczki które, skręcamy ze sobą i obkładamy brzegi placka.( Można odkroić też kawałek ciasta na wykończenie brzegów zaraz po wyjęciu ciasta z lodówki) Placek po-nakłuwać widelcem po całości.
Piec do 20-25 min w rozgrzanym piekarniku o temp.180 C na złoty kolor.
Polewa czekoladowa:
50 g masła
100 ml śmietany 36%
1 tabliczka 100 gr gorzkiej czekolady
50 gr cukru
1 płaska łyżka kakao gorzkiego
Wszystkie składniki podgrzewać na małym ogniu w rondelku, cały czas mieszając aż do powstania jednolitej gęstawej masy. Polewa powinna być dość lejąca.
Masa wiśniowa:
Do zrobienia masy wiśniowej możemy użyć dowolnie mrożonych wiśni, kompotu z wiśniami , sosu wiśniowego z wiśniami. Ja właśnie miałam sos wiśniowy do deserów i on był moim nadzieniem do mazurka. Oczywiście zagęściłam go żelatyną i 1 galaretką wiśniową.
Składniki i wykonanie:
500 gr gęstego sosu wiśniowego ( gotowy z pudełka)
1 galaretka wiśniowa
3 łyżeczki żelatyny
Sos wiśniowy zagotować, w miedzy-czasie rozpuścić żelatynę w niewielkiej ilości wody i mieszając w rondelku zagrzać ją do momentu aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Dodać żelatynę do gorącego sosu wiśniowego, dodać 1 galaretkę wiśniową ( sam proszek) mieszać chwilę. Wystawić garnek z sosem wiśniowym w zimne miejsce ( jeśli jest zimno na dworze, najszybciej wystygnie i stężeje na balkonie)
Całość wykonania mazurka : na upieczony spód do mazurka wyłożyć stężałą masę wiśniową, na wierzchu rozsmarować polewę czekoladową ( może być nie wystudzona), kiedy lekko przestygnie udekorować według własnego gustu.
Smacznego! Wesołych Świąt!
About Pani Kucharka
View all posts by Pani Kucharka >
< Omlet biszkoptowy z bitą śmietaną i truskawkami
Czekoladowe bananki na patyczkach >
Źródło:http://panikucharka.pl/slodkosci-2/mazurek-wielkanocny-wisniowo-czekoladowy