Wykonanie
< Omlet
biszkoptowy z
bitą śmietaną i
truskawkamiCzekoladowe bananki na patyczkach >Mazurek wielkanocny
wiśniowo-
czekoladowyMazurek o kruchym maślanym spodzie, w środku masa owocowa zrobiona z sosu
wiśniowego zagęszczonego, na wierzchu oblany dość grubą warstwą
polewy czekoladowej na bazie
masła,
śmietanki i
czekolady gorzkiej. Wierzch udekorowany kolorowymi jajeczkami marcepanowymi.

Składniki na ciasto kruche maślane:kostka
masła 250 gr400 gr
mąki150 gr
cukru pudru4
żółtka2 łyżeczki proszku do piecz.Wykonanie ciasta:
Masło o temp.pokojowej zmiksować razem z
cukrem pudrem na gładką masę, po czym dodawać kolejno po jednym
żółtku, miksować. Wyjąć masę na stolnicę, dodać
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia- zagniatać kruche ciasto na jednolitą masę. Zawinąć ciasto w folię spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę.Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować bezpośrednio na rozłożonym papierze do pieczenia. Rozwałkowany placek przyciąć do wymiarów formy do pieczenia. Z pozostałości uformować długie wałeczki które, skręcamy ze sobą i obkładamy brzegi placka.( Można odkroić też kawałek ciasta na wykończenie brzegów zaraz po wyjęciu ciasta z lodówki) Placek po-nakłuwać widelcem po całości.Piec do 20-25 min w rozgrzanym piekarniku o temp.180 C na złoty kolor.
Polewa czekoladowa:50 g
masła100 ml
śmietany 36%1 tabliczka 100 gr
gorzkiej czekolady50 gr
cukru1 płaska łyżka
kakao gorzkiegoWszystkie składniki podgrzewać na małym ogniu w rondelku, cały czas mieszając aż do powstania jednolitej gęstawej masy. Polewa powinna być dość lejąca.

Masa wiśniowa:Do zrobienia masy wiśniowej możemy użyć dowolnie mrożonych
wiśni, kompotu z
wiśniami , sosu
wiśniowego z
wiśniami. Ja właśnie miałam sos
wiśniowy do deserów i on był moim nadzieniem do mazurka. Oczywiście zagęściłam go
żelatyną i 1
galaretką wiśniową.Składniki i wykonanie:500 gr gęstego sosu
wiśniowego ( gotowy z pudełka)1
galaretka wiśniowa3 łyżeczki
żelatynySos
wiśniowy zagotować, w
miedzy-czasie rozpuścić
żelatynę w niewielkiej ilości
wody i mieszając w rondelku zagrzać ją do momentu aż
żelatyna całkowicie się rozpuści. Dodać
żelatynę do gorącego sosu
wiśniowego, dodać 1
galaretkę wiśniową ( sam proszek) mieszać chwilę. Wystawić garnek z sosem
wiśniowym w zimne miejsce ( jeśli jest zimno na dworze, najszybciej wystygnie i stężeje na balkonie)

Całość wykonania mazurka : na upieczony spód do mazurka wyłożyć stężałą masę
wiśniową, na wierzchu rozsmarować
polewę czekoladową ( może być nie wystudzona), kiedy lekko przestygnie udekorować według własnego gustu.

Smacznego! Wesołych Świąt!About Pani KucharkaView all posts by Pani Kucharka >< Omlet
biszkoptowy z
bitą śmietaną i
truskawkamiCzekoladowe bananki na patyczkach >