Wykonanie
Puszyste
biszkopty, aksamitna masa z
ananasem, warstwa
bitej śmietany z
truskawkami, a do tego nutka
czekoladowego likieru.

Ciasto jasne8
jajek250g
cukru160g
mąki8 łyżek letniej
wody2
cukry waniliowe1 łyżeczka
proszku do pieczeniaCiasto ciemne4
jajka4 łyżki letniej
wody150g
cukru80g
mąki1 łyżka
kakao1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaMasa ananasowa250 g
masłapuszka
ananasa1,5 łyżki
maki ziemniaczanej4
żółtka1/2 szkl
cukruWarstwa śmietanowa1/2 l
śmietany 36%3 łyżki
cukru pudru2 łyżeczki
wanilii w płynie3 łyżeczki
żelatyny1/3 szkl wrzącej
wody1 kg
truskawekDo nasączenia
biszkoptu ciemnego100ml
likieru czekoladowego3-4 łyżki przegotowanej, wystudzonej
wodyWykonanie ciasta jasnego: Do
żółtek dodać
cukier,
wodę,
cukier waniliowy wszystko ubić do białości.
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia, dodać do ubitych
żółtek, wymieszać. Z
białek ubić pianę, połączyć z masą jajeczną, ciasto podzielić na dwie części, upiec 2
biszkopty.Wykonanie ciasta ciemnego:
Biszkopt ciemny wykonać tak samo jak ciasto na
biszkopty jasne, dodając do
mąki kakao.Wykonanie masy z
ananasa:
Żółtka utrzeć z
cukrem, dodać
mąkę, zalać szklanką
soku z ananasa, jeśli soku jest mniej uzupełnić
wodą, całość zagotować cały czas mieszając, wystudzić.
Masło spulchnić, dodać wystudzony
budyń, do masy dodać pokrojone i dobrze osaczone
ananasy. Gotową masę wyłożyć na jasny
biszkopt, przykryć ciemnym
biszkoptem nasączonym
likierem.Wykonanie warstwy śmietanowej:
Truskawki oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki.
Śmietanę ubić z
cukrem pudrem i
wanilią, dodać rozpuszczoną i przestudzoną
żelatynę, wyłożyć na
biszkopt ciemny, ułożyć
truskawki delikatnie je wciskając. Całość przykryć
biszkoptem jasnym, udekorować rozpuszczoną
czekoladą lub posypać
cukrem pudrem.

