ßßß Cookit - przepis na Kolorowy przekładaniec z owocami

Kolorowy przekładaniec z owocami

nazwa

Wykonanie

Puszyste biszkopty, aksamitna masa z ananasem, warstwa bitej śmietany z truskawkami, a do tego nutka czekoladowego likieru.
Ciasto jasne
8 jajek
250g cukru
160g mąki
8 łyżek letniej wody
2 cukry waniliowe
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto ciemne
4 jajka
4 łyżki letniej wody
150g cukru
80g mąki
1 łyżka kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa ananasowa
250 g masła
puszka ananasa
1,5 łyżki maki ziemniaczanej
4 żółtka
1/2 szkl cukru
Warstwa śmietanowa
1/2 l śmietany 36%
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki wanilii w płynie
3 łyżeczki żelatyny
1/3 szkl wrzącej wody
1 kg truskawek
Do nasączenia biszkoptu ciemnego
100ml likieru czekoladowego
3-4 łyżki przegotowanej, wystudzonej wody
Wykonanie ciasta jasnego: Do żółtek dodać cukier, wodę, cukier waniliowy wszystko ubić do białości. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do ubitych żółtek, wymieszać. Z białek ubić pianę, połączyć z masą jajeczną, ciasto podzielić na dwie części, upiec 2 biszkopty.
Wykonanie ciasta ciemnego: Biszkopt ciemny wykonać tak samo jak ciasto na biszkopty jasne, dodając do mąki kakao.
Wykonanie masy z ananasa: Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, zalać szklanką soku z ananasa, jeśli soku jest mniej uzupełnić wodą, całość zagotować cały czas mieszając, wystudzić. Masło spulchnić, dodać wystudzony budyń, do masy dodać pokrojone i dobrze osaczone ananasy. Gotową masę wyłożyć na jasny biszkopt, przykryć ciemnym biszkoptem nasączonym likierem.
Wykonanie warstwy śmietanowej: Truskawki oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i wanilią, dodać rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę, wyłożyć na biszkopt ciemny, ułożyć truskawki delikatnie je wciskając. Całość przykryć biszkoptem jasnym, udekorować rozpuszczoną czekoladą lub posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://kulinarnyprzepis.pl/kolorowy-przekladaniec-z-owocami