ßßß
Cookit - przepis na Kulki śledziowe w zalewie
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Kulki śledziowe w zalewie
Składniki
Śledź
Wieprzowina
Karkówka
Łopatka
Wołowina
Jajko
Mąka ziemniaczana
Pieprz
Bułka tarta
Olej
Woda
Ocet
Cebula
Cukier
Sól
Liść laurowy
Ziele angielskie
Wykonanie
Kulki
śledziowe
, a właściwie
śledziowo
-wołowo-wieprzowe w zalewie octowej, to propozycja smacznej, zimnej przekąski. Dawniej były popularne na weselach. Przepis pochodzi ze starego zeszytu.
1/2 kg solonych płatów
śledziowych
1/2 kg
mięsa wieprzowego
np.
karkówki
lub
łopatki
1/2 kg
mięsa wołowego
1
jajko
1łyżka
mąki ziemniaczanej
pieprz
,
bułka tarta
olej
do smażeniaZalewa:1 litr
wody
3/4 szklanki
octu
10%2 średnie
cebule
(pokroić w piórka)3 łyżki
cukru
pół łyżeczki
soli
3
listki laurowe
3 kulki
ziela angielskiego
kilka ziaren
pieprzu
Zagotować wszystkie składniki zalewy. Przestudzić. Płaty
śledziowe
lekko wymoczyć w zimnej wodzie, odsączyć. Zmielić razem
śledzie
i
mięso
. Dodać
mąkę ziemniaczaną
, przyprawić
pieprzem
. Formować kulki wielkości dużego
orzecha włoskiego
, panierować w
bułce tartej
, smażyć na
oleju
. Usmażone kulki wrzucić do zalewy, po czym schłodzić. Pozostawić w lodówce na kilka godzin lub do następnego dnia.
Źródło:
http://kuradomowaa.blogspot.com/2016/01/kulki-sledziowe-w-zalewie.html
Przepisy powiązane
Śledź smażony w zalewie octowej
Śledź smażony w zalewie octowej
Śledź smażony w zalewie octowej
Śledź smażony w zalewie octowej
Śledź smażony w zalewie octowej
Składniki powiązane (0)