ßßß Cookit - przepis na Kulki śledziowe w zalewie

Kulki śledziowe w zalewie

nazwa

Wykonanie

Kulki śledziowe, a właściwie śledziowo-wołowo-wieprzowe w zalewie octowej, to propozycja smacznej, zimnej przekąski. Dawniej były popularne na weselach. Przepis pochodzi ze starego zeszytu.
1/2 kg solonych płatów śledziowych
1/2 kg mięsa wieprzowego np. karkówki lub łopatki
1/2 kg mięsa wołowego
1 jajko
1łyżka mąki ziemniaczanej
pieprz, bułka tarta
olej do smażenia
Zalewa:
1 litr wody
3/4 szklanki octu 10%
2 średnie cebule (pokroić w piórka)
3 łyżki cukru
pół łyżeczki soli
3 listki laurowe
3 kulki ziela angielskiego
kilka ziaren pieprzu
Zagotować wszystkie składniki zalewy. Przestudzić. Płaty śledziowe lekko wymoczyć w zimnej wodzie, odsączyć. Zmielić razem śledzie i mięso. Dodać mąkę ziemniaczaną, przyprawić pieprzem. Formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, panierować w bułce tartej, smażyć na oleju. Usmażone kulki wrzucić do zalewy, po czym schłodzić. Pozostawić w lodówce na kilka godzin lub do następnego dnia.
Źródło:http://kuradomowaa.blogspot.com/2016/01/kulki-sledziowe-w-zalewie.html