Wykonanie
Do zrobienia tego prostego i pysznego dania można użyć płaty z
mięsa wołowego jak i wieprzowego. Ja osobiście wykorzystuję cieniutko pokrojoną
wołowinę, której już nawet nie rozbijam tłuczkiem do
mięsa. Jeśli jednak płaty są dość grube, trzeba je dokładnie rozbić. Część sosu wykorzystuję do
makaronu i podaję jako pierwsze danie, natomiast zrazy z odrobiną pozostałego sosu można podac jako drugie danie, z dodatkiem np
zielonej sałaty lub surówki.SKŁADNIKIkilka płatów
mięsa wołowegopaprykażółty sermąkasólprzecier pomidorowy3 łyżki
oleju z
oliwekpapryczka chiliwykałaczkiSPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Na każdym płacie
wołowiny ułożyć kawałki
papryki i
sera, posypać odrobiną
soli.Zwinąć ciasno obydwa końce zraza i zamknąć przy pomocy wykałaczki
Opruszyć lekko
mąką po wierzchu.
W szerokim naczyniu lub głębokiej patelni rozgrzać
olej , dodać papryczkę,
cebulę, ułożyć zrazy.
Zarumienic z obydwu stron
mięso, dodać dwie
nalewki gorącej
wody ( aby nie wstrzymać czasu gotowania ) .
Posolić do smaku, dodać kilka kulek
ziela angielskiego i gotować około 30 minut na małym ogniu. Dodana
woda podczas gotowania częściowo wyparuje, jeśli zrazy są jeszcze twarde można dodać wrzątku i dalej gotować. Gdy zrazy są już prawie miękkie dodać
przecier pomidorowy i gotować przez następne 15 minut.
Mała rada:- należy policzyć użyte do zrazów wykałaczki , gdyż podczas gotowania może się któraś odłaczyć - w takim przypadku trzeba jej w sosie poszukać i wyjąć.
SMACZNEGO :)