Wykonanie
Lasagne dawno nie robiłem. Na blogu jest jedna wersja z
mięsem mielonym, więc tym razem zrobiłem lasagne z warzywami. Ostatnio coraz więcej u mnie wegetariańskich dań, ale na pewno nie będzie to blog typowo vege ;) Po parowaniu trochę płaska mi wyszła, więc radzę dodać więcej warzyw :) Ja dałem na każdym płacie tylko tyle co widać na zdjęciu na wierzchu, więc ładujcie w środek więcej :) No i zafarbowała trochę na fioletowo od
marchewki :) Ale ogólnie ładnie się prezentuję chyba, więc wstawiam tę wersję i nie robiłem kolejnej :)

Składniki :3
pomidory rzymskie1 mała
cebula biała1 ząbek
czosnkuświeża
bazyliaświeży
tymianek3 płaty
makaronu lasagne1/2
marchewki fioletowej1 mała
cukinia żółta1/2
papryki pomarańczowej1/2
papryki zielonej100g startej
mozzarelli1 łyżeczka
oliwy z oliwekPrzyprawy :
pieprz czarny
Pomidory parzymy wrzątkiem i zdejmujemy z nich skórkę.Kroimy na ćwiartki, wyjmujemy nasiona, a miąższ kroimy na małe kawałki.
Cebulę białą siekamy w drobną kostkę, a ząbek
czosnku w
płatki.Myjemy i osuszamy listki
bazylii i
tymianek.Wszystko razem mieszamy, przyprawiamy
pieprzem i przekładamy do pojemnika na
ryż i włączamy parowar na 12 minut.

Wszystkie warzywa myjemy.
Marchewkę obieramy i kroimy w plastry,
cukinie również na plasterki.
Papryki oczyszczamy i kroimy w paski.Po wyłączeniu parowaru, wyjmujemy pojemnik z
pomidorami, a na 1 poziom układamy folię aluminiową.Warto, żeby folia była dłuższa po 2 bokach, żeby można było łatwo wyjąć lasagne z parowaru :)Smarujemy folię
oliwą z oliwek i układamy 1 płat
makaronu.Na nim kładziemy warzywa,
pomidorki i wszystko posypujemy
mozzarellą, później kolejny płat i czynność powtarzamy w zależności ile chcemy
mieć płatów na wysokość :)Zalewamy pojemnik na
wodę, świeżą
wodą i włączamy parowar na 25 minut.

Jak zawsze czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało.Pozdrawiam i smacznego.Adam