ßßß Cookit - przepis na Pasztet drobiowy z suszonymi grzybami

Pasztet drobiowy z suszonymi grzybami

nazwa

Wykonanie

Ten pasztet pachnie lasem i grzybami zasuszonymi podczas jesiennych zbiorów. Zrobiłam kilka wersji pasz tetu drobiowego, ta smakowała mi najbardziej. :-) Nic nie przebije aromatu leśnych grzyb ów . Obawiałam się, że prawdz iwki w pasztecie będą twarde, ale wymoczenie ich w gorącej wodzie w zupełności wystarczyło.
(składniki na 4 pasztety - takie jak na zdjęciu)
1 cały kurczak
4 udka
300g wątróbki drobiowej
4 duże marchewki
2 pietruszki
2 duże cebule
2 bułki kajzerki
2 jajka L
olej
6 liście laurowe
6 kulek ziela angielskiego
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka papryki ostrej
garść suszonych prawdziwków lub podgrzybków
sól, pieprz
1. Kurczaka porcjujemy. Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki.
2. Mięso, marchew i pietruszkę wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim gotujemy przez około 1h, do miękkości. Studzimy. Grzyby zalewamy wrzącą wodą, pozostawiamy pod przykryciem na minimum godzinę, po czym kroimy je na drobne kawałki.
3. Pokrojoną w piórka cebulę podsmażamy na rozgrzanym oleju. Kiedy się zeszkli dodajemy wątróbkę, chwilę smażymy. Studzimy.
4. Bułki moczymy w rosole pozostałym z gotowania mięsa i warzyw.
5. Kurczaka wraz ze skórą (lub bez, wtedy pasztet będzie bardziej suchy), warzywa, wątrobkę, cebulę, kajzerki mielimy w maszynce. Do masy dodajemy surowe jajka, pokrojone grzyby, obie papryki, sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy ręką.
6. Pasztet przekładamy do aluminiowych foremek, pieczemy przez około 1h, w temperaturze 180 stopni.
Źródło:http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2016/01/pasztet-drobiowy-z-suszonymi-grzybami.html