Wykonanie
Dziś mam dla was przepis na zdrowy, smaczny i bardzo sycący deser. Składa się on z dwóch warstw pełnoziarnistego
biszkopta,
cynamonowego kremu przygotowanego na bazie
kaszy kukurydzianej, i
gruszek z patelni.Chociaż
kasza kukurydziana kojarzy się z polentą, zapiekanką czy słodkim śniadaniem, to po ugotowaniu i zmiksowaniu na gładki krem, wspaniale sprawdzi się jako część deseru. Gwarantuję, że osoby, z którymi podzielicie się biszkopcikiem, nie domyślą się co jedzą. Przetestowałam;)Składniki na 3 porcje:
biszkopt:4
jajka3 łyżki
cukru trzcinowego nierafinowanego4 łyżki
mąki pełnoziarnistej pszennejpół łyżeczki
proszku do pieczeniakrem:50g
kaszy kukurydzianej250ml
mleka2 łyżki
cukru trzcinowego nierafinowanegołyżeczka
cynamonugruszki:2
gruszkiłyżka
cukru trzcinowego nierafinowanegopół łyżeczki
cynamonupół łyżeczki
gałki muszkatołowejpół łyżki
masłaorzechy włoskiebiszkopt:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Wsypujemy
cukier, miksujemy, aż się rozpuści. Dodajemy
żółtka, ponownie miksujemy. Wsypujemy przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką, tylko do połączenia składników.
Biszkopt wykładamy na blachę o wymiarach 24x35cm wyłożoną papierem i pieczemy przez około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180C, do tzw. suchego patyczka.krem:Do garnka wsypujemy
kaszę,
cukier,
cynamon, wlewamy
mleko i gotujemy przez około 15 minut, co jakiś czas mieszając. Gdy krem troszkę przestygnie blendujemy go, aż będzie gładki.
gruszki:
Gruszki myjemy, obieramy, kroimy w ósemki, wydrążamy nasiona i kroimy w plastry. Na patelni rozpuszczamy
masło, wrzucamy
gruszki, wsypujemy
cukier i
przyprawy.
Owoce smażymy, aż zmiękną.wykonanie:Z przestygniętego
biszkopta wycinamy 6 kółek o średnicy 9cm przy pomocy okrągłej, metalowej foremki. Na trzy z nich nakładamy letni krem, następnie kładziemy drugi kawałek
biszkopta,
gruszki i
orzechy.Deser podajemy, gdy całkowicie wystygnie lub jemy od razu.Smacznego:)