ßßß Cookit - przepis na Biszkopcik z kremem cynamonowym i gruszkami

Biszkopcik z kremem cynamonowym i gruszkami

nazwa

Wykonanie

Dziś mam dla was przepis na zdrowy, smaczny i bardzo sycący deser. Składa się on z dwóch warstw pełnoziarnistego biszkopta, cynamonowego kremu przygotowanego na bazie kaszy kukurydzianej, i gruszek z patelni.
Chociaż kasza kukurydziana kojarzy się z polentą, zapiekanką czy słodkim śniadaniem, to po ugotowaniu i zmiksowaniu na gładki krem, wspaniale sprawdzi się jako część deseru. Gwarantuję, że osoby, z którymi podzielicie się biszkopcikiem, nie domyślą się co jedzą. Przetestowałam;)
Składniki na 3 porcje:
biszkopt:
4 jajka
3 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego
4 łyżki mąki pełnoziarnistej pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
krem:
50g kaszy kukurydzianej
250ml mleka
2 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego
łyżeczka cynamonu
gruszki:
2 gruszki
łyżka cukru trzcinowego nierafinowanego
pół łyżeczki cynamonu
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
pół łyżki masła
orzechy włoskie
biszkopt:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Wsypujemy cukier, miksujemy, aż się rozpuści. Dodajemy żółtka, ponownie miksujemy. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką, tylko do połączenia składników. Biszkopt wykładamy na blachę o wymiarach 24x35cm wyłożoną papierem i pieczemy przez około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180C, do tzw. suchego patyczka.
krem:
Do garnka wsypujemy kaszę, cukier, cynamon, wlewamy mleko i gotujemy przez około 15 minut, co jakiś czas mieszając. Gdy krem troszkę przestygnie blendujemy go, aż będzie gładki.
gruszki:
Gruszki myjemy, obieramy, kroimy w ósemki, wydrążamy nasiona i kroimy w plastry. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy gruszki, wsypujemy cukier i przyprawy. Owoce smażymy, aż zmiękną.
wykonanie:
Z przestygniętego biszkopta wycinamy 6 kółek o średnicy 9cm przy pomocy okrągłej, metalowej foremki. Na trzy z nich nakładamy letni krem, następnie kładziemy drugi kawałek biszkopta, gruszki i orzechy.
Deser podajemy, gdy całkowicie wystygnie lub jemy od razu.
Smacznego:)
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2016/01/biszkopcik-z-kremem-cynamonowy-i.html