ßßß
W drugi dzień Świąt mamy w zwyczaju spotykać się z Przyjaciółmi, żeby Rodzina mogła od nas trochę odpocząć :) Tak było i tym razem, a po kolacji podałam na deser ten oto czekoladowy sernik z polewą malinową. Prosty, klasyczny, zachwycił moich gości całkowicie :) Do tego stopnia, że kazali mi umieścić na Blogu przepis na niego, tak aby główna "sprawczyni całego zamieszania" - Karolinka, mogła go spokojnie upiec w domu :) Spieszę więc dziś z przepisem na ten aksamitny, kremowy, rozpływający się w ustach sernik. Intensywnie czekoladowy z malinową nutą (polewą z konfitury -) oba smaki obłędnie się łączą w całość :)Polecam Wam użyć mieszanki czekolad: mlecznej i gorzkiej, dzięki czemu sernik nie będzie zbyt wytrawny, smak zaś pozostanie idealnie wyważony.Ten czekoladowy sernik upiekłam w dużej, 25 cm tortownicy, a ponieważ już małym kawałeczkiem można się nasycić na dłuuuuugo, jest bardzo podzielny i starcza dla dużej liczy osób.Polecam Wam go na wyjątkowe okazje, ale także na co dzień, bo jest dziecinnie prosty do zrobienia. A może zechcecie oczarować swoich gości na karnawałowej imprezie...?:))SKŁADNIKI NA SPÓD:200 g herbatników (użyłam pełnoziarnistych)70 g masła2 pełne łyżki ciemnego kakaoSKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:500 g twarogu naturalnego z wiaderka (użyłam "Delfiko")500 g mascarpone1,5 szklanki cukru1 opakowanie cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (16 g)4 jajka2 żółtka3,5 łyżki mąki ziemniaczanej3 płaskie łyżki ciemnego kakao100 ml śmietany kremówki 36%2 tabliczki czekolady: 1 mleczna i 1 gorzkaS KŁADNIKI NA POLEWĘ MALINOWĄ:1 słoik konfitury malinowej lub dżemu malinowego (około 300 g)1-2 łyżeczki wodyWYKONANIE:SPÓD:Dno tortownicy o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Niczym nie smaruj ani dna, ani boków.Ciasteczka zmiel w malakserze lub blenderze (albo rozkrusz je tłuczkiem), dodaj kakao i roztopione masło. Wymieszaj. Wyłóż powstałą masą dno tortownicy, uklepując ją dobrze, by była równa. Wstaw spód do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.MASA SEROWA:Piekarnik nagrzej do temperatury 170 stopni C. Do naczynia żaroodpornego lub formy wlej gorącą wodę i ustaw naczynie na dnie piekarnika.W misce zmiksuj twaróg, mascarpone, cukier, cukier wanilinowy, jajka, żółtka, mąkę ziemniaczaną i kakao. Miksuj krótko, tylko do dokładnego połączenia się składników.W rondelku podgrzej śmietanę kremówkę i dodaj do niej połamaną na kostki czekoladę. Trzymając rondelek na niewielkim gazie i cały czas mieszając, roztop dokładnie czekoladę. Następnie dodaj ją cienkim strumieniem do masy serowej i dokładnie, lecz krótko zmiksuj.Wylej masę serową na schłodzony spód. Piecz sernik przez 20 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz go jeszcze przez 80 minut. Upieczony sernik wysuń z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostudzenia.POLEWA:Konfiturę lub dżem podgrzej w garnuszku z 1-2 łyżeczkami wody, następnie przetrzyj ją przez sito, aby pozbyć się pestek. Posmaruj polewą wierzch ostudzonego sernika i wsadź go lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc. Gotowe! Smacznego!
