Jedno z moich ulubionych ciast. Pamiętam je z dzieciństwa. Przepis bardzo znany ale każdy robi te ciacho po swojemu. U mnie z sokiem truskawkowym.Składniki:5 jajek1,5 szklanki cukru1,5 łyżeczki proszku do pieczenia2,5 szklanki maki pszennej + 3 łyżki3/4 szklanki oleju3 łyżki soku truskawkowego + 1/2 szklanki wody2 łyżki kakaoZapach waniliowyCukier puder do dekoracjiPrzygotowanie:Jajka ubijamy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Stopniowo dosypujemy mąkę (2,5 szklanki), ciągle miksując. Wlewamy zapach waniliowy. Kończymy ubijanie i wlewamy olej, mieszamy drewniana łyżką do połączenia składników. Tak samo robimy z wodą z sokiemtruskawkowym. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy 3 łyżki mąki, do drugiej kakao. Obie delikatnie mieszamy łyżką. Na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę wlewamy dwie łyżki jasnej masy, następnie na środek dwie łyżki ciemnej masy i na przemian aż do wyczerpania. Pieczemy w 170*C przez 50 minut. Po wyjęciu z piekarnika dekorujemy cukrem pudrem.