Domowa i bardzo zdrowa wędlina na kanapki, upieczona z przyprawami i czosnkiem. Idealnie smakuje również na ciepło. Do tego świeży chlebek i masełko – rewelacja!1,2 kg szynki wieprzowej2 łyżki majeranku1 łyżeczka płatkówchilli1 łyżeczka czosnku granulowanego0,5 łyżeczki słodkiej papryki3 ząbki czosnku50 ml oliwy z oliwekSzynkę w całości dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Przyprawy (majeranek, czosnek granulowany, płatkichili i słodką paprykę) dokładnie mieszamy ze sobą. Obsypujemy dość obficie mięso i wcieramy w nie przyprawy. Długim nożem nacinamy pionowe rowki i umieszczamy w nim pokrojone kawałeczki czosnku. Odstawiamy w zamkniętym pojemniku na 12 godzin do lodówki. Po tym czasie mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy oliwą i pieczemy w 175*C przez 2 godziny. Przez pierwsze 1,5 godzimy szynkę pieczemy pod przykryciem, kolejne trzydzieści minut bez. Po upieczeniu wyjmujemy szynkę na deskę i czekamy jak delikatnie przestygnie.