ßßß Cookit - przepis na BIGOS BEZ MIĘSA

BIGOS BEZ MIĘSA

nazwa

Wykonanie

Składniki:
1 kg kiszonej kapusty
1 cebula
1 kwaśne jabłko
1,5 łyżki masła
kilka suszonych śliwek
25 dag grzybów leśnych lub pieczarek
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
10 ziaren świeżego pieprzu
sól
Przygotowanie
Kiszoną kapustę przepłucz, posiekaj na mniejsze kawałki.
Przełóż do garnka. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, wlej 2 szklanki wody.
Duś pod przykryciem przez 15 minut,
Grzyby pokrój i zeszklij z posiekaną cebulą na maśle. Dodaj do kapusty.
Jabłko zetrzyj na tarce, śliwki pokrój i wrzuć do garnka.
Dolej 1 szklankę wody, dodaj sól i duś na małym ogniu przez 40 minut.
Pamiętaj, aby co jakiś czas mieszać drewnianą łyżką, dolewając po trochę wody.
Podaj z ulubionym pieczywem.
Smacznego !!!
Źródło:http://kukingo.blogspot.com/2016/01/bigos-bez-miesa.html