Wykonanie
Składniki:1 kg
kiszonej kapusty1
cebula1 kwaśne
jabłko1,5 łyżki
masłakilka suszonych
śliwek25 dag
grzybów leśnych lub
pieczarek2
liście laurowe3
ziela angielskie10 ziaren świeżego
pieprzusólPrzygotowanie
Kiszoną kapustę przepłucz, posiekaj na mniejsze kawałki.Przełóż do garnka. Dodaj
liść laurowy,
ziele angielskie,
pieprz, wlej 2 szklanki
wody.Duś pod przykryciem przez 15 minut,
Grzyby pokrój i zeszklij z posiekaną
cebulą na
maśle. Dodaj do
kapusty.
Jabłko zetrzyj na tarce,
śliwki pokrój i wrzuć do garnka.Dolej 1 szklankę
wody, dodaj
sól i duś na małym ogniu przez 40 minut.Pamiętaj, aby co jakiś czas mieszać drewnianą łyżką, dolewając po trochę
wody.Podaj z ulubionym
pieczywem.Smacznego !!!