Wykonanie
Pierniczki z tego przepisu są na prawdę szybkie, i to potrójnie: ciasto szybko się robi, jest elastyczne i przyjemne w obróbce (nada się świetnie dla dzieci), po drugie - nie trzeba czekać, aż zmiękną bo są gotowe od razu do jedzenia, a po trzecie - znikają w za skakująco szybkim t em pie :)
SKŁADNIKI: (na ok 40-50 pierników)2 duże
jajka130 g
cukru pudru100 g
masła100 g łagodnego
miodu np. akacjowego (u mnie z oferty Deluxe ze sklepu Lidl)300 g
mąki pszennej (+ do podsypywania)100 g
mąki żytniej pełnoziarnistej1 łyżka
przyprawy do piernika1 łyżka
kakao1 łyżeczka
sody oczyszczonej1.
Masło rozpuścić i wystudzić.2.
Jajka roztrzepać z
cukrem pudrem,
masłem i
miodem. Pozostałe sypkie składniki wymieszać ze sobą, dodawać stopniowo ciągle mieszając (trzepaczką ręczną lub mikserem). Gdy ciasto będzie już za gęste żeby je mieszać, należy wyrobić je ręką. Gdyby było za rzadkie, można dosypać troszkę więcej
mąki (to zależy m.in. od gęstości
miodu), ale nie za dużo, żeby nie wyszło twarde.3 . Ciasto rozwałkować na grubość ok 5 mm, podsypując je odrobiną
mąki. Wycinać kształty pierniczków, układać je na papierze do pieczenia i piec ok 8-10 minut w 180*C. Po upieczeniu wystudzić na kratce. Dowolnie udekorować.
CHOINKI Z PIERNICZKÓW:Na jedną choinkę potrzebujemy:10 gwiazdek z piernika, po 2 tej samej wielkości (polecam foremki widoczne na zdjęciu, ok. 4 zł za 5 szt dostępne w Tesco)
lukier *posypka (najładniej wygląda drobniutka, u mnie perełki
cukrowe Dr. Oetkera)*polecam
lukier budyniowy, ale może być każdy inn yWykonanie choinek:Każdego pierniczka przekłuwamy na środku patyczkiem do szaszłyków. Dwa największe pierniczki lukrujemy po brzegach, jeden z nich moczymy w wysypanych na spodeczek perełkach
cukrowych.Pierniczek z perełkami nadziać na patyczek, na środek nalać trochę lukru, nadziać na patyczek drugi polukrowany pierniczek bez perełek, do cisnąć lekko do poprzedniego . Znów n a środek nałożyć trochę lukru, aby przyklei ła się kolejna warstwa. Analogicznie postąpić z kolejnymi parami pierniczków. Na czubek można ułamać rożek z innego pierniczka lub ostatnią gwiazdkę zamiast nadziewać poziomo - postawić w pionie. Jeśli choi nka ma być przeznaczona do ozdoby - obciąć wystający patyczek. Jeśli ma być do zjedzenia - patyczek ostrożnie wyjąć zanim
lukier całkiem zastygnie .
Lukier budyniowy:3 łyżki
mleka1 płaska łyżeczka
mąki ziemniaczanej2 łyżki
olejuok. 1/2 szkl
cukru pudruopcjonalnie kilka kropel
cytryny lub
olejku cytrynowegoW malutkim rondelku rozmieszać dokładnie zimne
mleko z
mąką ziemniaczaną, dodać
olej i wstawić na gaz. Ciągle mieszając zagotować -
zrobi się z tego gęsty
budyń, taki kluch ale tak ma być :) Zdjąć rondelek z gazu, dodać
cukier puder do gęstości (ok 1/2 szkl lub więcej, w razie czego można rozrzedzić
wodą) oraz ewentualnie
sok z cytryny. Wystudzić, przełożyć do szprycy i dekorować :)Ten
lukier jest plastyczny, miękki i długo można nim dekorować, bez obaw że zaschnie.
Przepis na pierniczki: Moje Wypieki