Wykonanie
Kilka lat temu trafiłam na fajny przepis na kruche
ciasteczka. Łatwo je zrobić, dobrze trzymają kształt, a nade wszystko lubię je za delikatny
maślany smak i kruchość. Z dodatkiem dobrej
marmolady i odrobiny lukru kuszą już samym
widokiem :)
Składniki na około 30 podwójnych
ciasteczek (w zależności od wielkości foremki do wycinania):300 g
mąki pszennej150 g miękkiego
masła70 g
cukru pudru1
jajko1 łyżka ekstraktu
waniliowego (można zastąpić
cukrem wanilinowym)½ łyżeczki
proszku do pieczenia150 g
marmolady lub powideł
Lukier:1
białko1 łyżeczka
soku z cytryny1-1,5 szklanki
cukru pudruMąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia i posiekać z
masłem.
Jajko ubić mikserem, dodając stopniowo
cukier puder oraz ekstrakt
waniliowy. Masę jajeczną dodać do
mąki z
masłem i wyrobić ciasto. Gotowe ciasto podzielić na 2 części, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.Każdą część kolejno rozwałkować na stolnicy lekko wysypanej
mąką. Im cieńsze będzie ciasto, tym delikatniejsze wyjdą
ciasteczka, ale nie należy też przesadzać, żeby się nie kruszyły nadmiernie. Ja rozwałkowuję je na 2- 3 milimetry . Z ciasta dużą foremką wyciąć kształty, a w połowie
ciasteczek małą foremką wyciąć na środku otworek (warto zachować „środki” i upiec je osobno – pieką się krócej).
Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ostępy nie muszą być duże.Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (grzałka góra-dół) około 8-10 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu pełne
ciastka posmarować
marmoladą lub powidłami (powinny być jednolite, bez kawałków
owoców) i przyłożyć każde
ciastkiem z otworkiem.W niewielkiej misce utrzeć
białko i
sok z cytryny, a następnie dodać
cukier puder i ucierać, aż masa stanie się jednolita i nie będzie miała grudek. Najlepiej zrobić to okrągłą drewnianą kulką na trzonku (czy to ma jakąś nazwę? :))
Lukier przełożyć do niewielkiego woreczka, obciąć jeden z
rogów i wyciskając cienki strumień ozdobić
ciasteczka.
Ciastka można wycinać w dowolne kształty.