ßßß Cookit - przepis na Christmas Mince Pie z Angli

Christmas Mince Pie z Angli

nazwa

Wykonanie

W tym roku również postanowiłam wypróbować nowy angielski przepis na coś słodkiego. Nadzienie wyszło rewelacyjnie. Dzięki temu, że leżakowało w lodówce tak długo, smaki świetnie się połączyły. Ciasto z mąki razowej ma świetną i ciekawą konsystencję. Niestety nie miałam odpowiednich foremek ale foremki na muffiny okazały się równie dobre.
Składniki:
nadzienie:
700 g rodzynek (pomieszane sułtanki, koryntki i kalifornijskie)
300 g cukru trzcinowego
250 g jabłek
125 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
50 g orzechów włoskich
100 ml brandy
½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
½ łyżeczki zmielonych goździków
½ łyżeczki imbiru
sok i skórka otarta z 1 cytryny
ciasto:
900 g mąki pszennej razowej
200 g masła
200 g smalcu
½ łyżeczki soli
12 łyżek zimnej wody
Wykonanie:
Przygotować nadzienie:
Jabłka umyć, obrać i usunąć z nich gniazda nasienne a następnie pokroić w drobną kostkę. Orzechy posiekać.
Wszystkie składniki nadzienia wymieszać, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin. Następnie nadzienie jeszcze raz wymieszać, przełożyć do wysterylizowanych słoików, szczelnie zakręcić i wstawić do lodówki na 4 tygodnie.
Przed użyciem nadzienie jeszcze raz wymieszać.
Przygotować ciasto:
Mąkę wymieszać z solą. Masło i smalec posiekać z mąką a następnie szybko zagnieść ciasto, porcjami dolewając zimną wodę.
Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę.
Ciasto rozwałkować i wylepić nim foremki w kształcie głębokich miseczek o średnicy 6 - 7 cm. Ja z braku takich foremek użyłam foremki na muffinki.
Do foremek nałożyć farsz (nie do pełna) a następnie przykryć kółkiem z ciasta i skleić brzegi. Wierzch ciasta nakłuć widelcem.
Piec w temperaturze 190 o C przez około 20 minut do zrumienienia ciasta.
Ciastka lekko przestudzić, wyciągnąć z foremki, oprószyć cukrem kryształem (NIE pudrem!) i podawać na ciepło.
Źródło:http://mama-gotuje.blogspot.com/2015/12/christmas-mince-pie-z-angli.html