ßßß Cookit - przepis na Sajgonki z farszem mięsno - warzywnym

Sajgonki z farszem mięsno - warzywnym

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj zapraszam na danie kuchni azjatyckiej. Sajgonki z farszem mięsno - warzywnym, podane z pikantnym sosem słodko- kwaśnym. Sajgonki wyszły pyszne. Z pikantnym sosem słodko- kwaśnym smakowały nieziemsko :)
Składniki na farsz (na 12 sajgonek):
50 g makaronu ryżowego
4 suszone grzyby mun
1 marchew
1 cebula czerwona
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
150 g mielonej karkówki
2 łyżki jasnego sosu sojowego
pieprz
sól do smaku
Pozostałe składniki:
papier ryżowy
olej rzepakowy do smażenia sajgonek
pikantny sos słodko- kwaśny do sajgonek - przepis na blogu TUTAJ
Przygotowanie farszu:
Makaron gotujemy (bez solenia) zgodnie z recepturą na opakowaniu, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Po ostygnięciu kroimy na nitki o długości 5 cm.
Grzyby mun zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie odcedzamy i kroimy w drobne paski.
Marchew kroimy w cienkie słupki.
Cebulę i czosnek drobno siekamy, wrzucamy na patelnię, lekko solimy i podsmażamy na oliwie do zmięknięcia cebuli.
Gdy cebula jest gotowa, dodajemy marchewkę i podsmażamy aż marchewka lekko zmięknie.
Następnie na patelnię dokładamy mięso oraz grzyby i całość podsmażamy kolejne 10 minut. W międzyczasie do farszu dolewamy sos sojowy i doprawiamy go dość mocno pieprzem i do smaku solą.
Po tym czasie na patelnię dodajemy makaron i całość jeszcze chwilę podsmażamy, aby smaki się połączyły. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.
Farsz studzimy.
Przygotowanie sajgonek:
Na blacie kuchennym kładziemy płaski talerz z ciepłą wodą i suchą kuchenną ściereczkę.
Papier ryżowy moczymy w wodzie, po 2 sekundach wyjmujemy i kładziemy na ściereczce.
Na dole papieru ryżowego kładziemy 1 czubatą łyżkę farszu. Zwijamy najpierw dół, potem boki do środka, a następnie rolujemy.
Tak przygotowujemy kolejno wszystkie sajgonki.
Sajgonki odkładamy na 20 minut. Po tym czasie możemy rozpocząć smażenie.
W małej patelni rozgrzewamy olej. Ilość oleju powinna być taka, aby sajgonka zanurzyła się w nim do połowy.
Sajgonki wkładamy do gorącego oleju, po 3 - 4 sztuki i smażymy, z obu stron, około 4 minuty. W połowie czasu smażenia sajgonki przewracamy na drugą stronę. Sajgonki powinny nabrać złotego koloru. Wkładając sajgonki na patelnię, najpierw wkładamy je sklejeniem w dół.
Po usmażeniu sajgonki układamy na papierowych ręcznikach, aby odsączyć z nich nadmiar tłuszczu.
Zachęcam do podania sajgonek z zaproponowanym przeze mnie, pikantnym sosem słodko- kwaśnym. Ja jem je palcami. Tak mi smakują najlepiej.
Smacznego :)
Źródło:http://smakmojegodomu.blogspot.com/2016/01/sajgonki-z-farszem-miesno-warzywnym.html