Wykonanie
Ostatnio wybierałam się do Karoliny, i (jak zwykle zresztą) postanowiłam jej coś upiec. Musiało to być jednak coś szybkiego i prostego, z marginalną możliwością porażki. Tego dnia bowiem robiłam jeszcze mnóstwo innych rzeczy w kuchni; a jak ogólnie wiadomo, napięty grafik lubi prowadzić do katastrofy. Szczególnie, jeśli presja jest spora, bo wszystko, co akurat przygotowywałam, miało pójść
między ludzi. Niektórych z nich nawet nie znam, więc denerwowałam się tym bardziej.Przeszukiwałam książki w poszukiwaniu odpowiedniego przepisu. Chciałam coś łatwego, ale jednocześnie świątecznego. Koniecznie z
cynamonem!Idealną recepturę znalazłam w gazetce Pieczenie jest proste, nr. 6/2010; tam ciasto upieczono w formie gwiazdy i udekorowano lukrem i
migdałami. Nie mam odpowiedniej formy (kiedyś miałam, ale skoro nie użyłam jej chyba przez sześć lat, w końcu oddałam, żeby nie zajmowała miejsca. Heh...), więc postanowiłam chociaż dekoracją zaznaczyć motyw gwiazd. Po upieczeniu posypałam ciasto
kakao, przykryłam szablonem, który wycięłam z najzwyklejszej kartki papieru do drukarki, i oprószyłam
cukrem pudrem. Banalnie proste, a efekt zaskakująco udany!Muszę się Wam tutaj do czegoś przyznać. Dzieci Karoliny to straszne wybredziuchy; już dawno się poddałam w kwestii zaspokajania ich pragnień. No, może czasem... Ale gdy piekę ciasto, myślę raczej o przyjemności ich mamy. Tym razem jednak trafiłam w gust starszego niejadka: wciągnął dwa kawałki, zanim się obejrzałam. I pochwalił! Byłam w szoku; właściwie to ciągle jestem... Jeśli więc Wasze dzieci nie
tkną piernika, sernika ani ciasta z kremem - oto rozwiązanie. Delikatnie
miodowe, z nutą
cynamonu, wilgotne od
migdałów i ładnie udekorowane gwiazdkami: ciasto idealne.Nie tylko na Święta!Ciasto
cynamonoweSkładniki:(na formę o średnicy 22 cm)200 g miękkiego
masła100 g
miodu75 g
cukru1 łyżeczka
cukru waniliowego3 łyżeczki
cynamonu3
jajka50 ml
mleka150 g
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia100 g mielonych
migdałówdodatkowo:2 łyżki
kakao2 łyżki
cukru pudruMasło utrzeć z
miodem,
cukrem i
cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać
jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu.
Mąkę przesiać, wymieszać z
proszkiem do pieczenia i
migdałami. Partiami dodać połowę do ciasta, następnie wlać
mleko i resztę
mąki.Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w 180 st. C. przez 40-45 minut, do suchego patyczka.Ostudzić.Ostudzone ciasto oprószyć
kakao. Ułożyć szablon z wyciętymi gwiazdkami, posypać
cukrem pudrem. Delikatnie usunąć szablon.Smacznego!
Ciasto wyszło mi dość niskie, ale za to proste jak stół. Możecie upiec je w mniejszej tortownicy, choć moim zdaniem, temu nic nie brakuje.