ßßß Cookit - przepis na Gęś w sosie wlasnym

Gęś w sosie wlasnym

Wykonanie

Jak dobrze mieć rodzinkę która mieszka na wsi i pamięta o mnie. Zawsze mam drób ekologiczny zdrowy bez hormonów. Kilka dni temu dostałam gąskę. tak duża gęś na jedną rodzinę jest za duża, podzieliłam na pól . Jedna do zamrażalki zaś druga do garnka na rosół. Przepis na rosół z gęsi wkrótce. Po ugotowaniu rosołu mięsko obsmażyłam w garnku rodzinnym Delimano
Składniki
1/2 szt gęsi wiejskiej
3 łyzki oliwy
1/2 szkl wody
przyprawa do drobiu
mieszanka ognista z Kamis
sól morska Kotanyi
papryka Kotanyi
majeranek
wykonanie
Mięso wyjąć z rosołu . Rozgrzać garnek rodzinny Delimano wlać olej włożyć kawałki gęsi, obsmażyć wlać pół szklanki gorącej wody, posypać przyprawami doprawić do smaku. Dusić pod przykryciem około 1 godzinę.
Podawać z warzywami, młodymi ziemniakami i konfiturą z aronii i i wiśni.
Na chwilę wyszłam z kuchni do pokoju weszłam do internetu i zapomniałam o gotowaniu w kuchni. Po około 15 minutach sobie przypomniałam , szybko pobiegłam do kuchni. Jakie było moje zaskoczenie. Nic się nie przypaliło gąska dusiła sie w najlepsze, spokojnie mogłam wrócić do pokoju. Jestem zachwycona jego funkcjonalnością mogę smażyć praktycznie bez tłuszczu i nie przypala co czasami się zdarzało na patelni grillowej. Do tej pory ją uważałam z rewelacje teraz zmieniłam zdanie. Delimano to jest to co warto mieć w kuchni :)
Źródło:http://kulinarnepysznoscimolki.blogspot.com/2012/06/ges-w-sosie-wlasnym.html