Drinki sylwestrowe

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj jest ostatni dzień roku, za chwilę zaczniemy świętowanie Nowego 2016 roku. W tym szczególnym dniu, dla Was kochani z Perrierem mam dla Was, kilka przepisów na drinki. Niektórzy będą zdziwieni skromną dekoracją. Gdyby nie rozmowa z jednym z najlepszych barmanów w Polsce, pewne też byłabym zaskoczona. Otóż dekoracja, nie może przysłonić zawartości szklanki. Zapewniam Was drink jest pyszny, dla mnie bomba. Wersja dla kierowców bez dodatku ballentines, dla mężczyzn podwójna porcja alkoholu.Sekretem dobrego drinka, nie są dokładnie proporcje lecz odpowiedni dobór składników i proporcji między nimi. Reguła przygotowania drinków 2 części alkoholu bazowego, 1 cześć syropu cukrowego, 1 cześć kwaśnego składnika np sok z limonki lub z cytryny,całość rozcieńczamy wodą. Do przygotowania drinków będą nam potrzebne akcesoria barmańskie: shaker, łyżka barmańska, szczypce do lodu, sitko barmańskie, moździerz do owoców, warzyw i ziół, miarka i szkło do podania drinków czyli szklanki Perier
Na kilka godzin przed imprezą robimy lód z wody mineralnej gazowanej Perrier, chłodzimy alkohol i niektóre składniki drinków.
Sylwestrowe rytmy Perrier
składniki
Ballantine's Brasil 80ml
gazowana woda mineralna Perrier
kawałki obranego ogórka
sok z limonki 40ml
sos z aloesu 20ml
imbir
kolendra
mięta
syrop cukrowy 50ml
lód
wykonanie
Pojemniki na lód uzupełniamy wodą mineralną Perrier, wstawiamy do zamrażalki na kilka godzin
Do shakera wkładamy kawałki obranego ogórka,wiórki świeżego imbiru, listki kolendry mięty możdzierzem ugniatamy do wytworzenia soku, dodajemy pozostałe skladniki ballentines, sok z aloesu syrop cukrowy i dużo lodu dokładnie mieszamy. Przecedzamy przez sitko barmańskie i przelewamy do szklanki uzupełniamy lodem i wodą mineralną Perrier
Wiśniowe rytmy perrier
składniki
40ml domowej nalewki wiśniowej
20 ml konfitury wiśniowej
sok z 1/2 limonki
gazowana woda mineralna Perrier
Wykonanie
Szklankę wypełniamy lodem wcześniej przygotowanym z wody mineralnej Pierrier. Wszystkie składniki wlewamy do shakera dokładnie mieszamy, przelewamy do szklanki z lodem. Uzupełniamy wodą mineralna gazowaną Perrier. Łyżką barmańską mieszamy do połączenia się alkoholu z woda. Robimy dekoracje.
Drink z blue curacao
składniki
40ml rumu
40ml blue curacao
40ml soku z kaktusa
20 ml syropu cukrowego
woda gazowana Perrier
wykonanie
Wszystkie składniki płynne wlewamy do shakera, dodajmy lód i energicznie mieszamy. Przecedzamy i wlewamy do szklanki uzupełniamy wodą mineralną Perrier
Źródło:http://kulinarnepysznoscimolki.blogspot.com/2015/12/drinki-sylwestrowe.html