Wykonanie
Danie zostało przygotowane bez użycia
soli, jest bardzo zdrowe szczególnie polecane osobom odchudzajacym. W daniu wykorzystanie zostały bardzo zdrowe składniki takie jak:
Seler naciowy, który jest bardzo zdrowy dla organizmu. Dostarcza wiele witamin i składników odżywczych. Dodatkowo może zastąpić
sól. Współczesne badania dowodzą,,
seler zawiera 80 substancji , które wpływają na zdrowie człowieka.
Cebula,
czosnek i
marchew równie zawierają w swym składzie wiele składników odżywczych dla organizmu witaminy i składniki mineralne.
Makaron bezglutenowy i pierś z
kaczki.
Składniki1 opakowanie
makaronu penne bezglutenowego4 piersi z
kaczki bez skóry4
łodygi selera naciowego4
marchewki średnie wielkości3
cebule szalotki2 ząbki
czosnkuOliwa z oliwek150 ml
wina białego lub czerwonego wytrawnego400 ml
sosu pomidorowego1 łyżka
miodu3
liście laurowe3
ziela angielskieŚwieże
zioła (
rozmaryn,
tymianek,
bazylia1 łyzka
przyprawy do rosołuŚwieżo mielony
czarny pieprzWykonaniePierś z
kaczki dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na cienkie plastry. Posypujemy świeżo mielonym
pieprzem i gałązkami
rozmarynu i
tymianku.Obrane i umyte warzywa kroimy w kostkę,
czosnek siekamy.W garnku do gotowania
makaronu, gotujemy
makaron według przepisu al dente.Na patelni królewskiej rozgrzewamy
oliwkę z oliwek dodajemy
czosnek,
cebulę,
marchewkę smażymy około 2 minuty. Dodajemy plastry piersi z
kaczki,
seler naciowy,
liście laurowe,
ziele angielskie,
rozmaryn,
tymianek. Smażymy około 5 minut, dodajemy łyżkę
miodu, wlewamy
wino. Po wyparowaniu
alkoholu wlewamy
sos pomidorowy,
przyprawę rosołową. Gotujemy kilka minut, aż warzywa będą al dente i pierś z
kaczki miękka. Ugotowany
makaron dodajemy do sosu, mieszamy doprawiamy do smaku świeżo mielonym
pieprzem.Penne z piersią z
kaczki warzywami w
sosie pomidorowym podajemy z kieliszkiem
nalewki jeżynowej .Smacznego