Wykonanie
Dziś świętego Marcina - mój Mąż obchodzi imieniny.Na wielu stołach pojawią się dziś
rogale świętomarcińskie. U nas też są
rogale, ale zwykłe,
drożdżowe, jedne z nadzieniem makowym, drugie z
marmoladą. Chciałam zrobić tradycyjne poznańskie
rogale, ale... nie czułam się na siłach... To całe wałkowanie ciasta półfrancuskiego... to chyba nie dla mnie... A jeszcze ta megasłodka masa... Może kiedyś się przekonam a dziś zapraszamy Was na puszyste i mięciutkie rogaliki
drożdżowe :)
potrzebne składniki:1 kg
mąki,100 g
drożdży,500 ml
mleka,5 jaj,0,5 szklanki
oleju,6 łyżek
cukru, szczypta
soli.rogaliki
Magdy - nadzienie - masa makowa z puszki - do ozdoby
lukier i kandyzowana skórka
pomarańczy i
limonki.rogaliki Marcina nadzienie -
konfitura z róży - do ozdoby
cukier puder.A więc bierzemy się do roboty. W czasie kiedy Marcin pojechał na zakupy ja wzięłam się za rozczyn.
Mleko delikatnie podgrzewany, dodajemy 3 łyżki
cukru, trochę
mąki i rozkruszone
drożdże. Miskę z rozczynem wkładamy do innej. większej z ciepłą
wodą, wtedy rozczyn ładniej wyrośnie.3
żółtka (
białek nie wyrzucamy, przydadzą się później) i 2 całe
jajka miksujemy z resztą
cukru i
solą, dodajemy
mąkę, rozczyn
olej i zagniatamy. Ciasto zostawiamy pod ściereczką w ciepłym miejscu i zostawiamy na około godzinę aż podwoi objętość.
Ciasto wałkujemy na kształt zbliżony do prostokąta i wycinamy trójkąty i tym już zajął się Marcin.
Na każdym trójkącie układamy sporą łyżeczkę
marmolady, lub smarujemy masą
makową.
A następnie zwijamy
układamy na blasze wyłożonej wytłuszczonym papierem do pieczenia i smarujemy resztą
białkapieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut (do zezłocenia)
Rogaliki z
marmoladą posypujemy pudrem
a te z
makiem studzimy , polewany lukrem i ozdabiamy skórką z
pomarańczy i
limonki