Wykonanie
Przepis daaaawno temu znaleziony na Cincin czekał aż do dziś.... Sama nie wiem
czemu tak długo, bo pączki wychodzą cudownie mięciuteńkie i pyszne. Jeśli jeszcze nie macie pomysłu jakie słodkości powinny znaleźć się na Waszym
stole w tłusty czwartek - polecam ten przepis baaardzo :) Z podanych proporcji otrzymacie ok 25-30 pysznych pączkówSkładniki na zaczyn:3 czubate łyżki
mąki krupczatki125 ml letniego
mleka1 łyżka
cukru50g
drożdży350g
mąki tortowej150g
maki krupczatki125 ml letniego
mleka3 łyżki
cukru7
żółtek60 ml
olejuszczypta
soli25 ml
spirytusu2 łyżeczki ekstraktu
waniliowegoponadto:
cukier puder do oprószenia lub
lukierkonfitura (np z róży klik) do nadziewaniaSkładniki zaczynu rozetrzeć bardzo dokładnie i odstawić na 15 minut.
Żółtka utrzeć z
cukrem na puszysta masę. Pod koniec ubijania dodać
olej.
Mąki przesiać, dodać pozostałe składniki i zaczyn i wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Odstawić do naoliwionej miski pod przykryciem do podwojenia objętości.Po tym czasie wyłożyć na oprószoną
mąką krupczatką stolnicę i leciuteńko wyrobić. Rozwałkować na grubość ok 1,3-1,5 cm i szklanka o średnicy 6-7 cm wykrawać kółka.Wycięte krążki odstawić pod przykryciem na ok 30 minut do wyrośnięcia. Smażyć w rozgrzanym do ok 170-175 stopni
oleju z dwóch stron na złoto (wrzucić na
olej, przykryć pokrywką, odwrócić. Drugiej strony pączka nie trzeba już smażyć pod przykryciem.) Nadziewać szprycą z końcówką do nabijania ulubioną
konfiturą.Smacznego :)