ßßß Cookit - przepis na Składniki na ciasto:

Składniki na ciasto:

nazwa

Wykonanie

Przepis daaaawno temu znaleziony na Cincin czekał aż do dziś.... Sama nie wiem czemu tak długo, bo pączki wychodzą cudownie mięciuteńkie i pyszne. Jeśli jeszcze nie macie pomysłu jakie słodkości powinny znaleźć się na Waszym stole w tłusty czwartek - polecam ten przepis baaardzo :) Z podanych proporcji otrzymacie ok 25-30 pysznych pączków
Składniki na zaczyn:
3 czubate łyżki mąki krupczatki
125 ml letniego mleka
1 łyżka cukru
50g drożdży
350g mąki tortowej
150g maki krupczatki
125 ml letniego mleka
3 łyżki cukru
7 żółtek
60 ml oleju
szczypta soli
25 ml spirytusu
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
ponadto:
cukier puder do oprószenia lub lukier
konfitura (np z róży klik) do nadziewania
Składniki zaczynu rozetrzeć bardzo dokładnie i odstawić na 15 minut.
Żółtka utrzeć z cukrem na puszysta masę. Pod koniec ubijania dodać olej. Mąki przesiać, dodać pozostałe składniki i zaczyn i wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Odstawić do naoliwionej miski pod przykryciem do podwojenia objętości.
Po tym czasie wyłożyć na oprószoną mąką krupczatką stolnicę i leciuteńko wyrobić. Rozwałkować na grubość ok 1,3-1,5 cm i szklanka o średnicy 6-7 cm wykrawać kółka.
Wycięte krążki odstawić pod przykryciem na ok 30 minut do wyrośnięcia. Smażyć w rozgrzanym do ok 170-175 stopni oleju z dwóch stron na złoto (wrzucić na olej, przykryć pokrywką, odwrócić. Drugiej strony pączka nie trzeba już smażyć pod przykryciem.) Nadziewać szprycą z końcówką do nabijania ulubioną konfiturą.
Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2013/02/paczki-na-krupczatce.html