ßßß Cookit - przepis na Pieczarkowe poduszeczki do kubka czerwonego barszczu

Pieczarkowe poduszeczki do kubka czerwonego barszczu

nazwa

Wykonanie

Dziś mam dla Was szybką i niebywale smaczną propozycję. Poduszeczki z pysznym pieczarkowym farszem o czosnkowej nucie, które smakują idealnie z kubkiem gorącego czerwonego barszczu. Taka propozycja sprawdzi się wspaniale na zimowe wieczory lub sylwestrowe przyjęcie. Spróbujcie. Szybko, smacznie i aromatycznie. No i... tak troszkę już świątecznie ;) A jeżeli nie macie pod ręką kubka czerwonego barszczu, takie pieczarkowe poduszeczki możecie podać w towarzystwie ketchupu lub ulubionego sosu - polecam produkty Folwark .
Składniki: (na 14 sztuk)
około 450 g pieczarek*
1 średnia cebula
2/3 łyżeczki suszonej bazylii
1 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
2 czubate łyżki sosu czosnkowego Folwark
sól i pieprz do smaku
około 2 łyżki tłuszczu do smażenia + do posmarowania poduszeczek **
1 płat ciasta francuskiego (! nie mrożonego)
* waga pieczarek z ogonkami, przed obraniem - około 25 sztuk mniejszych pieczarek
** u mnie miks oliwy z oliwek i oleju rzepakowego lub masło
Przygotowanie:
Cebulę obieramy i siekamy bardzo drobno. Następnie smażymy ją na rozgrzanym tłuszczu. Zmniejszamy płomień na mały.
Pieczarki pozbawiamy ogonków, obieramy. Ścieramy na tarce na grubych oczkach i dodajemy do podsmażonej cebuli. Dodajemy suszoną bazylię i słodką czerwoną paprykę. Całość smażymy na najmniejszym ogniu, mieszając.
Przed końcem smażenia dodajemy 2 czubate łyżki sosu czosnkowego, mieszamy całość. Następnie dodajemy sól i pieprz, próbujemy. Mieszając zostawiamy nasz pieczarkowy farsz na patelni (minimalny ogień) przez około 2-3 minuty. Zdejmujemy patelnię z ognia.
Rozwijamy płat ciasta francuskiego. Dzielimy go na 7 równych pasów, a każdy z pasów na pół. W ten sposób powinniśmy uzyskać 14 prostokątów. Każdy prostokąt zginamy na pół. Do środka nakładamy po 2 łyżeczki pieczarkowego farszu. Całość składamy, boki przygniatamy (wokół) widelcem.
Wszystkie poduszeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, smarujemy z wierzchu roztopionym masłem (lub miksem tłuszczu) i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 30 minut. Jeśli wierzch poduszeczki jest niewystarczająco zarumieniony, na 3-4 minuty przed końcem pieczenia obracamy poduszeczki do góry nogami.
Poduszeczki podajemy ciepłe (lub zimne) z kubkiem czerwonego barszczu lub zestawem ulubionych sosów/keczupem.
Smacznego
Źródło:http://slodkieokruszki.blox.pl/2015/12/Pieczarkowe-poduszeczki-do-kubka-czerwonego.html