ßßß Cookit - przepis na Piernikowe babeczki marchewkowe z nutą pomarańczy skąpane w białej polewie.

Piernikowe babeczki marchewkowe z nutą pomarańczy skąpane w białej polewie.

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Świąteczna sałatka z pstrąga ...
Zdrowa piramidkowa przekąska ... »
Dziś zapraszam Was na pyszne, świąteczne babeczki. I choć Wigilia dopiero w czwartek ja już postanowiłam upiec małe słodkości, które swym pięknym, aromatycznym zapachem wypełnią cały dom. Mojej małej księżniczce podczas jedzenia babeczki uśmiech malował się na całej twarzy. Musiałam obiecać, że zostawię jej jeszcze jedną na jutro. A i starsi domownicy docenili cudowny smak tych piernikowo-marchewkowych pyszności. Dlatego i Was zachęcam do takich wypieków.
Składniki: (na 4 większe babeczki; ciasto można również upiec w małej formie do keksu)
1 1/2 szklanki startej na drobnych oczkach marchewki *
2 łyżeczki przyprawy do piernika
3 jajka klasy M
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka karobu lub ciemnego kakao
1 niepełna szklanka cukru (około 4/5 szklanki)
1/2 szklanki oleju
1 czubata łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej
* około 2-3 marchewki
Przygotowanie:
Marchewki (około 2-3) obieramy i trzemy na drobnych oczkach.
Do miski wbijamy 3 jajka, dodajemy cukier i 1/2 szklanki oleju. Całość miksujemy do uzyskania puszystej masy. Następnie dodajemy startą marchewkę, mieszamy łyżką.
W drugiej misce mieszamy (przy pomocy drewnianej łyżki) mąkę, z przyprawą do piernika, karobem (opcjonalnie kakao) i proszkiem do pieczenia.Zawartość miski dodajemy do masy marchewkowo-jajecznej. Mieszamy delikatnie łyżką. Następnie dodajemy skórkę pomarańczową i znów delikatnie mieszamy.
Foremki na babeczki smarujemy tłuszczem i obsypujemy delikatnie mąką. Do każdej foremki nakładamy ciasto (około 4-5 łyżek na foremkę).
Foremki wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Babeczki pieczemy około 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia jest zależy od wielkości użytych foremek i piekarnika. Ciasto możemy również upiec w małej formie do keksu.
Po wystudzeniu i wyjęciu z foremek, babeczki polewamy polewą z białej czekolady. Wierzch ozdabiamy kandyzowaną skórką pomarańczową.
Piernikowe babeczki przechowujemy pod przykryciem. Są puszyste i wilgotne w środku z wyczuwalną pomarańczową nutą.
* przepis własny (powstał jeszcze na studiach z połączenia ciasta piernikowego i marchewkowego, z pominięciem śmietany)
Smacznego
Zapraszam do obejrzenia filmiku:
https://www.youtube.com/watch?v=ShqT4DMtPY4
Przepis bierze udział w konkursie:
wtorek, 22 grudnia 2015, matleen
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Komentarze
Ostatnie wpisy
Daktylowe trufelki z ...
Black banana cake. Czarne ...
Podsmażane tortille z ...
Waniliowo-jagodowy deser ...
Jakość, smak i zdrowie. ...
Deser w rustykalnym stylu. ...
Ręcznie robione, z pasją ...
10 szybkich przepisów na ...
Piernikowa chmurka z karobową ...
KONKURS URODZINOWY! Proste ...
KONKURS URODZINOWY!
Słodkie okruszki
Prawa autorskie
Treści i zdjęcia zawarte na tym blogu są moją własnością. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez mojej zgody i wiedzy stanowi naruszenie praw autorskich, majątkowych i osobistych. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.
Kontakt: [email protected] [email protected] Nawiązanie współpracy
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza.
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Zapraszam na Instagram
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Słodkie okruszki.
Pisz blog
Źródło:http://slodkieokruszki.blox.pl/2015/12/Piernikowe-babeczki-marchewkowe-z-nuta-pomaranczy.html