ßßß Cookit - przepis na Deser w rustykalnym stylu. Mocno czekoladowy budyń domowy.

Deser w rustykalnym stylu. Mocno czekoladowy budyń domowy.

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Ręcznie robione, z pasją ...
Jakość, smak i zdrowie. ... »
W zimowe wieczory często nachodzi mnie ochota na coś... domowego i mocno czekoladowego. Uwielbiam wówczas opatulić się kocem i zjeść pyszny, gęsty budyń. Z każdą łyżeczką wszelkie troski odchodzą gdzieś w kąt, a ja czuje się wówczas jakbym cofnęła się kilka lat wstecz. Zwłaszcza, że mogę zjeść taki mocno czekoladowy deser w naczyniach z duszą. Drewniana łyżeczka, przecudna podstawka, w której widać charakterystyczne słoje... uwielbiam ręcznie robione akcesoria kuchenne. One mają to coś, co sprawia, że nawet najprostszy deser może być wielką ucztą. Jeśli tak jak ja cenicie nie tylko jedzenie, ale też niebanalne, piękne akcesoria kuchenne, to zapraszam Was do pracowni rzeźbiarskiej "Graciarnia" . Znajdziecie tam przeróżne deski, łyżki, spodki i spodeczki, w których nie sposób się nie zakochać. Zajrzycie do "Graciarni", a w wolnej chwili delektujcie się domowym smakiem mocno czekoladowego budyniu. Taki słodki deser w rustykalnym stylu powinien ucieszyć nie jednego.
Składniki: (na 2-3 małe porcje)
1 szklanka mleka (najlepiej tłustego)
1/2 szklanki śmietany kremówki
30 g gorzkiej czekolady
30 g mlecznej czekolady
1 łyżka mąki ziemniaczanej
60 g cukru pudru
35 g dobrego kakao
2 łyżki gorącej wody
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 żółtka jaj klasy M *
2-3 łyżeczki płatków migdałowych
* pamiętajcie, aby użyć jajka ze sprawdzonego źródła
Przygotowanie:
W garnku do gotowania mleka (lub innym z grubym dnem) podgrzewamy mleko ze śmietanką. Odlewamy około 1/2 szklanki.
Czekoladę drobno siekamy.
W misce mieszamy mąkę ziemniaczaną, kakao i cukier puder. Następnie dodajemy 2 łyżki gorącej wody i około 1/2 szklanki podgrzanego mleka ze śmietanką (ilość "płynu" na wystarczyć do wymieszania składników, tak jak robimy to w przypadku gotowych budyniów).
Do garnka z mlekiem i śmietanką wlewamy przygotowaną mieszankę, dodajemy ekstrakt z wanilii i 2 roztrzepane żółtka. Całość dokładnie mieszamy gotując, aż do uzyskania gęstego budyniu. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy i przelewamy do filiżanek.
Przed podaniem posypujemy płatkami migdałowymi.
Ten piękny zestaw, w którym podałam mój deser możecie nabyć tutaj.
Zapraszam również na fanpag "Graciarni"
Smacznego
* na podstawie przepisu z "Nigella Express"
sobota, 09 stycznia 2016, matleen
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Ostatnie wpisy
Daktylowe trufelki z ...
Black banana cake. Czarne ...
Podsmażane tortille z ...
Waniliowo-jagodowy deser ...
Jakość, smak i zdrowie. ...
Deser w rustykalnym stylu. ...
Ręcznie robione, z pasją ...
10 szybkich przepisów na ...
Piernikowa chmurka z karobową ...
KONKURS URODZINOWY! Proste ...
KONKURS URODZINOWY!
Słodkie okruszki
Prawa autorskie
Treści i zdjęcia zawarte na tym blogu są moją własnością. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez mojej zgody i wiedzy stanowi naruszenie praw autorskich, majątkowych i osobistych. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.
Kontakt: [email protected] [email protected] Nawiązanie współpracy
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza.
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Zapraszam na Instagram
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Słodkie okruszki.
Pisz blog
Źródło:http://slodkieokruszki.blox.pl/2016/01/Deser-w-rustykalnym-stylu-Mocno-czekoladowy-budyn.html