ßßß Cookit - przepis na Domowy budyń czekoladowy

Domowy budyń czekoladowy

nazwa

Wykonanie

Budyń czekoladowy to zdecydowanie smak mojego dzieciństwa. Mój Tata go uwielbiał i robił bardzo często. Zawsze cała rodzina tylko czekała aż wreszcie ostygnie i będzie można go zjeść..Miłe, bardzo miłe wspomnienia.
Dzisiaj mam dla Was domowy budyń czekoladowy. Smakuje zupełnie inaczej niż ten z saszetki. Lepiej, przynajmniej sto razy lepiej :)
Przepis znaleziony na Moich Wypiekach
Potrzebujemy:
250 ml pełnego mleka
125 ml śmietany kremówki 30%
60 g cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
30 g przesianego przez sitko kakao
2 łyżki gorącej wody
2 żółtka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
60 g posiekanej gorzkiej czekolady (u mnie 40 g gorzkiej i 20 g białej)
Mleko i śmietanę lekko podgrzewamy w garnku.
W miseczce mieszamy cukier puder, kakao i mąkę ziemniaczaną. Dodajemy dwie łyżki gorącej wody i mieszamy, wlewamy trochę podgrzanego mleka i jeszcze raz mieszamy. Powinna powstać jednolita pasta.
Do podgrzanego mleka dodajemy naszą "pastę", szybko mieszamy do połączenia się składników. Najlepiej zmniejszyć ogień,budyń łatwo się przypala. Dodajemy roztrzepane żółtka i ekstrakt waniliowy. Cały czas mieszamy aż zgęstnieje.
Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy aż całkowicie się rozpuści. Przelewamy budyń do miseczek. Smacznego :)
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2016/01/domowy-budyn-czekoladowy.html