Wykonanie
W tym roku zaplanowałam sobie, że zrobię mnóstwo pyszności z
płatków dzikiej róży. Przepisy pozbierane, więc heja na różobranie. I niestety przeżyłam mocne rozczarowanie bo moje miejsce było wykarczowane w pień. Spokojnie można było pozbierać na wszystko co sobie wymarzyłam a tak niestety wyruszyłam na dalesze poszukiwania i nie nazbierałam zbyt wiele. No nic trzeba będzie poszukać innego magicznego różanego ogrodu. Choć jeszcze istnieje cień szansy bo różna u nas teraz jest w pełni kwitnienia. Z ilości jaką nazbierałam wystarczyło
między innymi na ten wspaniały różany
cukier. Przepis wyszperałam u Szarlotka .
Składniki :2 spore garści
płatków dzikiej róży2 szklanki
cukruPłatki dokładnie oczyszczamy. Ucieramy w moździeżu lub za pomocą blendera na prawie pastę.
Cukier umieszczamy w pojemniku, dokładamy rozdrobnioną różę i całość dobrze mieszamy drewnianą łyżką, rozcierając. Mieszamy aż nabierze intesywnego koloru.
Cukier dobrze zabarwiony przesypujemy na blachę, tacę, przykrywamy ściereczką i suszymy. Gdy będzie już dobrze suchy przesypujemy do słoiczków.Idealny do wypieków,
herbmaty :)* Szarlotek poleca mieszać
cukier z różą w płaskich plastikowych pojemnikach, bo najlepiej się do tego nadają :)*
Cukier taki można również zrobić z suszonych
płatków tylko wtedy będzie miał słabszy kolor i aromat.Smacznego :)