ßßß Cookit - przepis na Aromatyczny cukier różany

Aromatyczny cukier różany

nazwa

Wykonanie

W tym roku zaplanowałam sobie, że zrobię mnóstwo pyszności z płatków dzikiej róży. Przepisy pozbierane, więc heja na różobranie. I niestety przeżyłam mocne rozczarowanie bo moje miejsce było wykarczowane w pień. Spokojnie można było pozbierać na wszystko co sobie wymarzyłam a tak niestety wyruszyłam na dalesze poszukiwania i nie nazbierałam zbyt wiele. No nic trzeba będzie poszukać innego magicznego różanego ogrodu. Choć jeszcze istnieje cień szansy bo różna u nas teraz jest w pełni kwitnienia. Z ilości jaką nazbierałam wystarczyło między innymi na ten wspaniały różany cukier. Przepis wyszperałam u Szarlotka .
Składniki :
2 spore garści płatków dzikiej róży
2 szklanki cukru
Płatki dokładnie oczyszczamy. Ucieramy w moździeżu lub za pomocą blendera na prawie pastę. Cukier umieszczamy w pojemniku, dokładamy rozdrobnioną różę i całość dobrze mieszamy drewnianą łyżką, rozcierając. Mieszamy aż nabierze intesywnego koloru. Cukier dobrze zabarwiony przesypujemy na blachę, tacę, przykrywamy ściereczką i suszymy. Gdy będzie już dobrze suchy przesypujemy do słoiczków.
Idealny do wypieków, herbmaty :)
* Szarlotek poleca mieszać cukier z różą w płaskich plastikowych pojemnikach, bo najlepiej się do tego nadają :)
* Cukier taki można również zrobić z suszonych płatków tylko wtedy będzie miał słabszy kolor i aromat.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2011/07/Aromatyczny-cukier-rozany.html?utm_source=zmiksowani.pl&utm_medium=przekierowanie&utm_campaign=Mikser+Kulinarny