ßßß Cookit - przepis na Cukier lawendowy i różany

Cukier lawendowy i różany

nazwa

Wykonanie

I do jednego i do drugiego jest nam potrzebne lato, najpierw będzie lawenda a później płatki dzikiej róży.
Potrzebujemy kilka łodyżek lawendy (obskubujemy je) wsypujemy do słoiczka i zasypujemy cukrem. Zostawiamy na tydzień codziennie mieszamy.
Tu już jest trochę pracy ale nie tak znowu dużo:
Zbieramy płatki dzikiej róży (ponoć najlepiej robić to w słoneczny dzień (ja w taki własnie zbierałam, ale czemu tak własnie, to nie wiem ;-)), Płatki mielimy w młynku do kawy, przekładamy na ręcznik papierowy i dodajemy kilka łyżeczek cukru, mieszamy, płatki różane będą mokre dlatego suszymy je na ręczniku, jak już będą ładnie odchodzić dosypujemy jeszcze cukru i mielimy w młynku do kawy na drobny cukier troszkę jak cukier puder tyle że różowy i pachnący. Przekładamy do słoiczka i co jakiś czas mieszamy.
Obydwa cukry możemy wykorzystać do dekoracji wypieków lub jak ktoś lubi to może go używać np. do herbaty.
Źródło:http://www.wariatkawkuchni.pl/2014/12/cukier-lawendowy-i-rozany.html