Wykonanie
I do jednego i do drugiego jest nam potrzebne lato, najpierw będzie lawenda a później
płatki dzikiej róży.Potrzebujemy kilka łodyżek lawendy (obskubujemy je) wsypujemy do słoiczka i zasypujemy
cukrem. Zostawiamy na tydzień codziennie mieszamy.Tu już jest trochę pracy ale nie tak znowu dużo:Zbieramy
płatki dzikiej róży (ponoć najlepiej robić to w
słoneczny dzień (ja w taki własnie zbierałam, ale
czemu tak własnie, to nie wiem ;-)),
Płatki mielimy w młynku do
kawy, przekładamy na ręcznik papierowy i dodajemy kilka łyżeczek
cukru, mieszamy,
płatki różane będą mokre dlatego suszymy je na ręczniku, jak już będą ładnie odchodzić dosypujemy jeszcze
cukru i mielimy w młynku do
kawy na drobny
cukier troszkę jak
cukier puder tyle że różowy i pachnący. Przekładamy do słoiczka i co jakiś czas mieszamy.Obydwa
cukry możemy wykorzystać do dekoracji wypieków lub jak ktoś lubi to może go używać np. do
herbaty.