Wykonanie
Ojjjj kochani, cóż to za zapach!Udało mi się upolować w ostatniej chwili, bo już ta róża przekwita. A jaka?Rosa rugosa Thunb . – róża pomarszczona . A mówiąc prościej krzew róży cukrowej . Za pewne się z nią spotkaliście, często rośnie dziko ;-) Ma cudowny aromat i piękny różowy kolor.
Płatki tej róży są jadalne, więc postanowiłam zrobić
cukier różany.
Płatki są bogate w witaminę C, B1, B2, B6, K, E i A jak i składniki mineralne ( potas, fosfor, magnez, siarka, sód, żelazo, wapń i chlor). Więcej nie
będę wymieniać, bo sami wiecie, że warto takie
płatki mieć i stosować w kuchni.
Cukier jest prosty do zrobienia.Ja zrobiłam, co prawda mało bo miałam tylko garść
płatków, ale dziś znalazłam kolejne krzaki i zrobiłam kolejny. Więc skąd następujący:-dwie garści
płatków róż-dwie szklanki
Płatki wymyć, delikatnie osuszyć i obciąć białe części przy
płatku. Wrzucić do woreczka i dać na 30 min do zamrażalki.
Potem wrzucamy do blendera. Następnie w misce ucieramy je razem z
cukrem. Ale nie za mocno, tak by
cukier nabrał lekko różowego koloru. I drobinki
płatków by nieposklejane. Suszymy w dość suchym miejscu, nie wilgotnym. Dzień, albo dwa, mieszając w ciągu dnia 3
razy cukier, by się mocno nie posklejał.A co
potem ?
Potem mamy gotowy
cukier ;-)
Idealny co
herbatki, do wypieków, do czego macie ochotę.