ßßß Cookit - przepis na Karlsbadzki tort cynamonowy

Karlsbadzki tort cynamonowy

nazwa

Wykonanie

Jedząc to ciasto mamy wrażenie, że składa się wyłącznie z orzechów i czekolady. Właściwie to składa się z nich w większości, mąki jest niewiele. Bardzo smaczne, wilgotne, cynamonowe z delikatna nutą marmolady morelowej. Przepis z bloga Moje wypieki .
Składniki : ( Wszystkie składniki powinny być temp. pokojowej )
250 g masła
220 g drobnego cukru do wypieków
6 jajek, żółtka i białka osobno
100 g gorzkiej czekolady drobno posiekanej
100 g mąki pszennej
2 łyżeczki cynamonu ( można dodać więcej )
2 łyżeczki proszku do pieczenia
300 g uprażonych na suchej patelni i grubo zmielonych migdałów ( lub innych orzechów, użyłam mieszanki )
Ponad to :
kilka łyżek gładkiej konfitury morelowej
70 g mlecznej czekolady ( użyłam gorzkiej )
Orzechy prażymy na suchej patelni lub podpiekamy w piekarniki, grubo mielimy. Mąkę przesiewamy z cynamonem i proszkiem do pieczenia, dodajemy orzechy, mieszamy.
W osobnej misce masło ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Cały czas ucierając dodajemy po jednym żółtku. Dodajemy mąkę z orzechami, posiekaną czekoladę i mieszamy całość za pomocą szpatułki lub łyżki do połączenia składników.
Osobno ubijamy białka na sztywno. Dodajemy do ciasta stopniowo, delikatnie mieszając szpatułką.
Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy ok 23 cm ( wysokiej ) lub niskiej 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Równamy wierzch.
Pieczemy w temp. 160ºC przez ok 60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.
Kiedy ciasto wystygnie wierzch smarujemy konfiturą i oprószamy startą mleczną czekoladą.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2016/01/Karlsbadzki-tort-cynamonowy.html