ßßß Cookit - przepis na Mini tarty z pesto

Mini tarty z pesto

nazwa

Wykonanie

Bardzo prosta i szybka przekąska na cieście francuskim.
Pesto z bazylii, pomidor i parmezan w ciepłej, chrupiącej otoczce,
czyli klasyka smaków.
Można ją przygotować w formie dużej tarty lub arkusz ciasta przed pieczeniem podzielić na mniejsze kawałki, i upiec mini tarty, co z pewnością sprawdzi się przy większej ilości gości.
Można podawać na ciepło,
ale świetnie smakuje też w formie zimnej przekąski.
Składniki: (na ok. 24 szt mini tart)
płat ciasta francuskiego
pesto z podwójnej porcji z tego przepisu lub słoiczek gotowego pesto
3-4 pomidory (użyłam śliwkowych)
tarty parmezan
sól, pieprz, szczypiorek do dekoracji
ponadto:
1 rozmącone jajko do smarowania ciasta
Sposób wykonania:
Płat ciasta francuskiego pociąć na kwadraty wielkości nieco większej niż średnica plastra pomidora. Każdy kwadrat posmarować pesto. Na pesto położyć plaster pomidora. Oprószyć go solą i pieprzem oraz posypać tartym parmezanem. Czynność powtórzyć ze wszystkimi kawałkami ciasta. Przed wstawieniem do piekarnika brzegi ciasta posmarować rozmąconym jajkiem.
Piec w dobrze nagrzanym piekarniku, w temp. 200C 8-10 minut, do ładnego zezłocenia.
Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem i oprószyć tartym parmezanem.
Smacznego :)
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2015/12/Mini-tarty-z-pesto.html