Wykonanie
Jeśli lubicie słodkości przełamane słonym smakiem,ta propozycja przypadnie Wam do gustu.Słony, słodki i kwaśny to sprawdzone zestwienie.Było już na blogu w postaci
ciastek z nutellą i
malinami.Tym razem postawiłam na kajmak i
borówkę.Takie
ciasteczka możecie również wykorzystać jako sylwestrowy słodki akcent,kiedy po świątecznym obżarstwie nie znajdiecie chęci na cięższe ciasta.
Składniki:płat
ciasta francuskiegoborówki amerykńskie1/4 puszki masy kajmakowejgarść posiekanych
orzechów włoskichopcjonalnie małe listki
mięty,
melisy lub
bazyliiponadto:1 rozmącone
jajko do smarowania
ciasteczekSposób przygotowania:Z
ciasta francuskiego wyciąć niewielkie krążki. Palcem nacisnąc krążek robiąc wgłębienie i nakłuć go widelcem (patrz zdjęcie). W każde wgłębienie włożyć 2-3 ziarenka
fasoli (lub coś innego, co mogłoby stanowić obciążenie). Brzegi ciasta posmarować rozmąconym
jajkiem. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku, w twmp. 200C, 8-10 minut, do ładnego zezłocenia.
Gdyby mimo obciążenia, w czasie pieczenia środek
ciasteczek się podnosił, otwórzcie piekarnik i dociśnijcie
fasolę np. łyżeczką. Jeśli jest taka potrzeba, nawet kilka
razy. Potrzebujemy zagłębienia w
ciasteczku na masę kajmakową.
Ciasteczka wystudzić. Wyjąć
fasolę. W zagłębienia nakładać kajmak. Wierzch
ciastek ozdobić
borówką, lub kilkoma jeśli trficie na mniejsze. Posypać siekanymi
orzechami i ozdobić listkiem świeżej
mięty.Smacznego :)