ßßß Cookit - przepis na Francuskie ciasteczka z kajmakiem

Francuskie ciasteczka z kajmakiem

nazwa

Wykonanie

Jeśli lubicie słodkości przełamane słonym smakiem,
ta propozycja przypadnie Wam do gustu.
Słony, słodki i kwaśny to sprawdzone zestwienie.
Było już na blogu w postaci ciastek z nutellą i malinami.
Tym razem postawiłam na kajmak i borówkę.
Takie ciasteczka możecie również wykorzystać jako sylwestrowy słodki akcent,
kiedy po świątecznym obżarstwie nie znajdiecie chęci na cięższe ciasta.
Składniki:
płat ciasta francuskiego
borówki amerykńskie
1/4 puszki masy kajmakowej
garść posiekanych orzechów włoskich
opcjonalnie małe listki mięty, melisy lub bazylii
ponadto:
1 rozmącone jajko do smarowania ciasteczek
Sposób przygotowania:
Z ciasta francuskiego wyciąć niewielkie krążki. Palcem nacisnąc krążek robiąc wgłębienie i nakłuć go widelcem (patrz zdjęcie). W każde wgłębienie włożyć 2-3 ziarenka fasoli (lub coś innego, co mogłoby stanowić obciążenie). Brzegi ciasta posmarować rozmąconym jajkiem. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku, w twmp. 200C, 8-10 minut, do ładnego zezłocenia.
Gdyby mimo obciążenia, w czasie pieczenia środek ciasteczek się podnosił, otwórzcie piekarnik i dociśnijcie fasolę np. łyżeczką. Jeśli jest taka potrzeba, nawet kilka razy. Potrzebujemy zagłębienia w ciasteczku na masę kajmakową.
Ciasteczka wystudzić. Wyjąć fasolę. W zagłębienia nakładać kajmak. Wierzch ciastek ozdobić borówką, lub kilkoma jeśli trficie na mniejsze. Posypać siekanymi orzechami i ozdobić listkiem świeżej mięty.
Smacznego :)
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2015/12/Francuskie-ciasteczka-z-kajmakiem.html