ßßß Cookit - przepis na Ciastka francuskie z malinami

Ciastka francuskie z malinami

nazwa

Wykonanie

Prostota i szybkość wykonania zachęca do zrobienia. Ulubione ciacho francuskie i cudne maliny - połączenie wręcz doskonałe. Proponuje od razu z podwójnej porcji - szybko znikają:)
Składniki:
arkusz ciasta francuskiego ok 30x40
300g malin
jajko do posmarowania ciasta
cukier puder do obsypania
Wykonanie:
Maliny płuczemy, odsączamy.
Ciasto francuskie kroimy na 12 prostokątów.
Nacinamy każdy z obu stron na ok cm paski, pozostawiając środek prostokąta ok cm w całości.
Na środku prostokąta układamy wzdłuż maliny.
Przeplatamy paski raz z prawej, raz z lewej strony, tworząc plecionkę.
"Plecionki" przekładamy na papier do pieczenia, smarujemy rozbełtanym jajkiem.
Wstawiamy do nagrzanego do 220*C piekarnika.
Pieczemy ok, 15 minut.
Gotowe ciastka obsypujemy cukrem pudrem.
* Ciastka mają kwaskowy smak, ja lubię właśnie takie. Jeśli wolicie na słodko, dodajcie do malin łyżkę cukru.
Źródło:http://mojakulinarnaprzygoda-agiatis.blogspot.com/2012/08/ciastka-francuskie-z-malinami.html