ßßß Cookit - przepis na Śledzie po wiejsku

Śledzie po wiejsku

nazwa

Wykonanie

Danie niemieckie, w naszym domu gości na Wigilię. Podajemy z ziemniakami.
Dla 4 osób:
500 g filetow śledziowych
300 g gęstej śmietany
2 cebule
1 winne jablko
pęczek szczypiorku
2-3 ziarenka jałowca
1 łyżeczka ziaren gorczycy
100 ml bialego wina wytrawnego
sól, pieprz, szczypta cukru
1 lyżka białego winnego octu
100 g ogórków korniszonów
Śledzie namoczyć w wodzie na 2 godziny, wodę odlać a śledzie osuszyć. Jabło obrac o pokroic w kostkę, cebulę obrać i drobno posiekać. Wino wlac do rondelka, dodać ziarna gorczycy, zagotować, wlożyć jabłka i cebulę, zagotować i gotować do odparowania płynu. Odstawić do wystygnięcia. Ogórki drobno pokroić. Wymiesyać wraz z 2/3 łyżkami octu z ogórkow i śmietaną. Ziarna jałowca rozbić w moździerzu. Dodać do śmietany. Do smietany dodac wystudzone jabłka z cebula, część odstawić do dekoracji. Dodać posiekany szczypiorek. Sos smietanowy doprawic do smaku octem, solą, pieprzem i cukrem. Śledzie ulożyc na półmisku, polać sosem śmietanowym i posypać pozostalymi jabłkami z cebulą.
Przepis z: "Wohnen & Garten" nr. 12\2015
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2015/12/Sledzie-po-wiejsku.html