Wykonanie
Kiedy o 22 okazuje się, że nie ma ani grama
pieczywa na śniadanie, nie trzeba wpadać w panikę. W końcu scones robi się chwilę, a u nas mają powodzenie. Miałam gdzieś wydrukowany przepis na " Best ever scones " i postanowiłam go wykorzystać. Nie wiem czy najlepsze, ale na pewno dobre. Polecam.
Składniki:500 g
mąki pszennej typ 5506 łyżeczek
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
soli75 g
masła1 - 1 1/2 szklanki
mleka (plus więcej do posmarowania)Wykonanie:Piekarnik rozgrzać do 220 stopni.
Mąkę przesiać z
solą i proszkiem. Dodać
masło i wyrobić palcami tak, aby rozetrzeć
masło. Stopniowo dolewać
mleko (zacząć od 1 szklanki) i mieszać nożem. W razie potrzeby dolać odrobinę więcej
mleka (ja dolałam prawie 1/4 szklanki). Szybko zarobić ciasto. Rozwałkować na grubość ok 1 - 1,5 cm i wyciąć bułeczki. Każdą ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować
mlekiem. Wstawić do piekarnika na górną półkę na ok 10-15 minut. Kiedy się zarumienią wyjąć z piekarnika i delikatnie przestudzić.