ßßß Cookit - przepis na Scones - podobno najlepsze

Scones - podobno najlepsze

nazwa

Wykonanie

Kiedy o 22 okazuje się, że nie ma ani grama pieczywa na śniadanie, nie trzeba wpadać w panikę. W końcu scones robi się chwilę, a u nas mają powodzenie. Miałam gdzieś wydrukowany przepis na " Best ever scones " i postanowiłam go wykorzystać. Nie wiem czy najlepsze, ale na pewno dobre. Polecam.
Składniki:
500 g mąki pszennej typ 550
6 łyżeczek proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
75 g masła
1 - 1 1/2 szklanki mleka (plus więcej do posmarowania)
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Mąkę przesiać z solą i proszkiem. Dodać masło i wyrobić palcami tak, aby rozetrzeć masło. Stopniowo dolewać mleko (zacząć od 1 szklanki) i mieszać nożem. W razie potrzeby dolać odrobinę więcej mleka (ja dolałam prawie 1/4 szklanki). Szybko zarobić ciasto. Rozwałkować na grubość ok 1 - 1,5 cm i wyciąć bułeczki. Każdą ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować mlekiem. Wstawić do piekarnika na górną półkę na ok 10-15 minut. Kiedy się zarumienią wyjąć z piekarnika i delikatnie przestudzić.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2015/05/Scones-podobno-najlepsze.html