Wykonanie
Uwielbiam granole, szczególnie w lecie. Idealna z
jogurtem na śniadanie czy kolację. Do tego tylko garść
owoców i nic mi więcej nie trzeba. Tym razem powstała granola z musem
rabarbarowym. Jest lekko kwaskowata, ale przepyszna.

Składniki:400 g
płatków owsianych100 g
słonecznika50 g
siemienia lnianego150 g
orzechów włoskich50 g
wiórków kokosowych250 g
rabarbaru2 łyżki
oleju2 łyżki
miodu /
syropu z agawyWykonanie:
Rabarbar umyć, pokroić na kawałki. Wrzucić do garnka i zalać odrobiną
wody. Dusić pod przykryciem mieszając tak, aby powstała papka. Pozostałe składniki wymieszać w misce. Dodać mus
rabarbarowy i wymieszać. Wyłożyć na blachę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na około godzinę. Mieszać 2 - 3
razy w trakcie pieczenia. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, a granolę wystudzić przy uchylonych drzwiczkach. Następnie zimną przełożyć do słoja.