Wykonanie
Przepyszne i bardzo proste w przygotowaniu ciacho. Idealne na początek lata. Powstało na bazie przepisu na ciasto na
maślance, które było jednym z pierwszych, jakie upiekłam w życiu. Dzięki cytrynowej nucie jest bardziej orzeźwiające, a kruszonka z
mąki ryżowej jest, mam wrażenie, delikatniejsza i bardziej krucha od klasycznej.Bardzo, bardzo polecam!
szklanka
maślankiszklanka
cukru2 1/2 szklanki
mąki3
jajka3 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 szklanki
olejuskórka otarta z jednej
cytrynysok z 1/2
cytryny50 ml
amarettoponadto
rabarbar i
truskawki (razem 500-600 g)3-4 łyżeczki
cukru na kruszonkę80 g
masładrobny
cukiermaka ryżowaRabarbar obrać, pokroić na około centymetrowe kawałki, zasypać
cukrem i wymieszać.Składniki ciasta (powinny być w temperaturze pokojowej) zmiksować: najpierw
jajka z
cukrem, następnie dodać płynne składniki i
skórkę cytrynową, a na końcu
mąkę z
proszkiem do pieczenia. Zmiksowane ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (blacha 36 cm x 24 cm).
Rabarbar odsączyć z nadmiaru soku, wyłożyć na ciasto wraz z pokrojonymi na ćwiartki
truskawkami.Szybko zagnieść kruszonkę: do
masła dodać
mąkę i
cukier - wyrabiać "na oko", dosypywać stopniowo po dwie łyżki
mąki i
cukru (dodałam też łyżkę
soku z cytryny), zagniatać, aż kruszonka stanie się dość sypka. Gotową kruszonką posypać
owoce.Piec około 45 minut w temperaturze 175 stopni, do suchego patyczka.Po upieczeniu i ostudzeniu posypać
cukrem pudrem.Smacznego!