ßßß Cookit - przepis na Maślankowe ciasto z truskawkami i rabarbarem

Maślankowe ciasto z truskawkami i rabarbarem

nazwa

Wykonanie

Przepyszne i bardzo proste w przygotowaniu ciacho. Idealne na początek lata. Powstało na bazie przepisu na ciasto na maślance, które było jednym z pierwszych, jakie upiekłam w życiu. Dzięki cytrynowej nucie jest bardziej orzeźwiające, a kruszonka z mąki ryżowej jest, mam wrażenie, delikatniejsza i bardziej krucha od klasycznej.
Bardzo, bardzo polecam!
szklanka maślanki
szklanka cukru
2 1/2 szklanki mąki
3 jajka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju
skórka otarta z jednej cytryny
sok z 1/2 cytryny
50 ml amaretto
ponadto
rabarbar i truskawki (razem 500-600 g)
3-4 łyżeczki cukru na kruszonkę
80 g masła
drobny cukier
maka ryżowa
Rabarbar obrać, pokroić na około centymetrowe kawałki, zasypać cukrem i wymieszać.
Składniki ciasta (powinny być w temperaturze pokojowej) zmiksować: najpierw jajka z cukrem, następnie dodać płynne składniki i skórkę cytrynową, a na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksowane ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (blacha 36 cm x 24 cm). Rabarbar odsączyć z nadmiaru soku, wyłożyć na ciasto wraz z pokrojonymi na ćwiartki truskawkami.
Szybko zagnieść kruszonkę: do masła dodać mąkę i cukier - wyrabiać "na oko", dosypywać stopniowo po dwie łyżki mąki i cukru (dodałam też łyżkę soku z cytryny), zagniatać, aż kruszonka stanie się dość sypka. Gotową kruszonką posypać owoce.
Piec około 45 minut w temperaturze 175 stopni, do suchego patyczka.
Po upieczeniu i ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2014/05/Maslankowe-ciasto-z-truskawkami-i-rabarbarem.html