ßßß
szklanka maślankiszklanka cukru2 1/2 szklanki mąki3 jajka3 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 szklanki olejuskórka otarta z jednej cytrynysok z 1/2 cytryny50 ml amarettoponadtorabarbar i truskawki (razem 500-600 g)3-4 łyżeczki cukru na kruszonkę80 g masładrobny cukiermaka ryżowaRabarbar obrać, pokroić na około centymetrowe kawałki, zasypać cukrem i wymieszać.Składniki ciasta (powinny być w temperaturze pokojowej) zmiksować: najpierw jajka z cukrem, następnie dodać płynne składniki i skórkę cytrynową, a na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksowane ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (blacha 36 cm x 24 cm). Rabarbar odsączyć z nadmiaru soku, wyłożyć na ciasto wraz z pokrojonymi na ćwiartki truskawkami.Szybko zagnieść kruszonkę: do masła dodać mąkę i cukier - wyrabiać "na oko", dosypywać stopniowo po dwie łyżki mąki i cukru (dodałam też łyżkę soku z cytryny), zagniatać, aż kruszonka stanie się dość sypka. Gotową kruszonką posypać owoce.Piec około 45 minut w temperaturze 175 stopni, do suchego patyczka.Po upieczeniu i ostudzeniu posypać cukrem pudrem.Smacznego!
