ßßß
Sezon grillowy już tuż, tuż! Tegoroczny maj może nie do końca nas o tym przekonuje, ale wtedy z pomocą przyjdzie nam piekarnik lub patelnia:)Uwaga:)Podając szaszłyki, „za jednym zamachem” serwujemy pyszne mięsko i smakowite warzywa. Bardzo lubię takie dania 2 w 1:)Do wymienionych składników, można dodać jeszcze inne warzywa: bakłażana, cebulę, ale także owoce: cząstki jabłka, gruszki… Zachęcam do eksperymentowania!Składniki (na 6-7 szt)1 kg polędwicy wołowej1 papryka6-7 pomidorków koktajlowych1 mała cukinia6-7 małych pieczarek2 ząbki czosnku3 łyżki oliwy z oliwek1 łyżka ulubionych ziół (świeżych lub suszonych)szczypta słodkiej papryki (lub chilli jeśli lubimy ostrzejszą kuchnię:)sól i pieprz (aby mięso nie było twarde, szaszłyki przyprawiamy dopiero po upieczeniu!)drewniane patyczki lub metalowe szpadkiWykonanie:Mięso pokroić w dużą kostkę (u mnie 3×3 cm). W misce wymieszać: oliwę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz posiekane zioła. Mięso włożyć do przyprawionej oliwy i wymieszać.Cukinię i paprykę pokroić w dużą kostkę. Nadziać na patyczki na zmianę z mięsem, pomidorkami i pieczarkami.Smażyć na mocno rozgrzanej patelni (najlepiej takiej grillowej) po 3-4 szt za jednym razem, przez około 8-10 min. Często obracać! (Można także upiec w piekarniku, 200 stopni, około 15 min, lub jeszcze lepiej na grillu:)Przyprawić solą i pieprzem i od razu podawać.Smacznego!