Wykonanie
Trudno jest przygotować
rybę tak, by była aromatyczna, dobrze przyprawiona nie tylko z wierzchu, ale również w środku i do tego dietetyczna. Próbowałam przepisów na pieczenie, smażenie, duszenie, ale chyba tylko ten, na
rybę w kąpieli
wodnej,
daje takie efekty.
Łosoś w kąpieli – przepisfilet z
łososialiście werbeny cytrynowejliście
miętysól morskapieprzwodaRybę porcjujemy, po czym układamy na patelni. Filety solimy i posypujemy z wierzchu
pieprzem. Następnie okładamy je z wierzchu naprzemiennie liśćmi werbeny oraz
mięty. Na patelnię wlewamy gorącą
wodę (około 1 cm), wsypujemy do niej trochę
soli oraz dodatkowo kilka listków wcześniej wspomnianych
ziół.
Rybę gotujemy pod przykryciem, na średnim ogniu przez 15 minut. Podajemy z
ryżem,
kaszą jaglaną lub młodymi
ziemniakami.